KRÖNIKA: Därför bör Frölunda gå emot sin egen policy

Ikväll spelar Joel Lundqvist sin 1 001:a match i Frölundatröjan. Han är Frölunda och han ska hyllas rejält. Därför bör också Frölunda gå emot sin egen policy, när det gäller tröjpensioneringar. Det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika – håller du med honom?

Frölunda har en strikt policy för att pensionera ett tröjnummer. I grunden tycker jag att det är en sund policy där fem kriterier för spelaren ska uppfyllas. Det är ett av kriterierna som Frölunda bör se mellan fingrarna av när Joel Lundqvist lägger skridskorna på hyllan. Han är inte Mr Frölunda, Joel Lundqvist ÄR Frölunda. Mer om det lite senare i krönikan.

1 000 matcher

Han är inte värst i historien, det finns de som spelat fler matcher i SHL än Lundqvist. I SHL är han på åttonde plats, med kvällens match inräknad har han spelat 906 matcher. Med matcher i SHL räknas grundserien och slutspelet, i matcherna ingår även det som förut hette play in till slutspel. Han tillhör den lilla skaran på två i tio i topp av spelade matcher i SHL som endast representerat en klubb genom åren. Även om Frölunda rent juridiskt varit två föreningar under den tid som Lundqvist spelat i klubben. Håller han sig frisk kommer han att passera Johan Davidsson som är den andra i topp tio som endast representerat en klubb, HV71.

Trots att Joel Lundqvist spelar sin 1 001:a match i Frölundatröjan kommer han att spela i tröja nummer 1 000. Den som spelat flest SHL-matcher inklusive slutspel är Jan Sandström som hann med 1 047 matcher i Luleå och AIK innan han la skridskorna på hyllan.

Hissa tröjan

Det första kriteriet för att pensionera ett tröjnummer i Frölunda är det som jag vill att klubben ska göra ett undantag för. Det ska vara ett undantag som bekräftar regeln för att få den äran som det är att få se sitt nummer i taket.

Så här står det i beskrivningen till kriterierna och det är det som Frölunda verkligen bör ta fasta på:
”Pensionering av spelartröjor skall göras med stor restriktivitet och endast en tröjpensionering per säsong.

Värdet i den tröja som hissas skall vara extraordinärt högt – det finns ingen finare utmärkelse i föreningen.

Majoriteten av nedanstående kriterier skall vara uppfyllda för att en tröja skall kunna pensioneras.”

Om inte Frölunda vinner SM-guld den säsong som Joel Lundqvist beslutar sig för att nu är det nog, nu slutar jag att spela ishockey. Då ska Frölunda hissa hans tröja i hemmapremiären alternativt vänta till den 2 mars samma säsong. Det är förutom barnens födelsedagar och bröllopsdagen de två viktigaste dagarna i Joels liv. En hemmapremiär betyder att säsongen är igång på riktigt, den 2 mars är hans födelsedag och en av de sista matcherna innan slutspelet.

Våga ta det beslutet

Alla andra kriterier för att få tröjan upphissad i taket uppfyller Joel Lundqvist med råge. Det finns ingen före honom och kommer inte att finnas någon efter honom som kommer att komma i närheten. Någon kanske kan få epitetet Mr Frölunda, men aldrig att en annan människa kommer att vara Frölunda. Dessutom tycker jag att Joel Lundqvist ska tilldelas en pelare i Scandinavium, se mer i kriterierna nedan.

Joel Lundqvist kanske inte bestämmer allt i svensk hockey, men han bestämmer det mesta i Frölunda redan nu. Kolla gärna på det här programmet från Wikegård vs och bygg din egna uppfattning.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Joels CV

Moderklubb: Järpens IF
Klubbar: Järpens IF till 1997, Rögle BK 1997-1998, Frölunda 1998-2006 och 2009-, Mölndal (lån 17 matcher) 2000/2001, Dallas och Iowa Stars 2006-2009.
SHL-debut: 2000 i dåvarande Elitserien
SM-guld: Fyra
VM-guld: Tre
CHL-guld: Tre, spelar final 4 februari 2020
Landskamper: 200 A-landskamper, 44 J20-landskamper och 6 J18-landskamper
Lagkapten: 11 säsonger i Frölunda, 2 VM och 1 OS för Tre Kronor.

Källa: Eliteprospects

Frölundas policy och kriterier

Pensionering av spelartröjor skall göras med stor restriktivitet och endast en tröjpensionering per säsong.

Värdet i den tröja som hissas skall vara extraordinärt högt – det finns ingen finare utmärkelse i föreningen.

Majoriteten av nedanstående kriterier skall vara uppfyllda för att en tröja skall kunna pensioneras.

§1 En karenstid på minst tre säsonger gäller efter avslutad karriär.
§2 Spelaren skall ha minst tio aktiva säsonger i klubben.
§3 Spelaren skall ha vunnit ett internationellt mästerskap för seniorer (OS eller VM) och/eller ha tilldelats Svenska ishockeyförbundets utmärkelse Stor Grabb.
§4 Spelaren skall ha vunnit SM-guld med Frölunda HC:s A-lag.
§5 Spelaren skall dessutom ha betytt extremt mycket för föreningens historia, varit en god förebild för föreningen och alltid satt föreningens bästa främst.

Övrigt
Pensionerings-ceremonin skall ske i samband med en publikmatch och skall genomföras på isen före nedsläpp.

Styrelsen äger frågan att pensionera tröjor.

Styrelsen äger dessutom frågan om Pelarna i Scandinavium – en pelare skall tilldelas en spelare/ledare som betytt mycket för föreningen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN