Foto: Henric Wauge
Det finns många åsikter om Frölundas kapten Joel Lundqvist. Älskad av Frölundafansen, mindre älskad, snarare hatad av motståndarfansen. Hockeybladets Tomas Hedlund hyllar Lundqvist i en krönika.

Säga vad man vill om att Ryan Lasch blev MVP i slutspelet, men Frölunda hade aldrig vunnit SM-guld om det inte hade varit för lagkaptenen Joel Lundqvist. Han är hjärnan, master mind, hjärtat, lungorna, pådrivaren och härföraren som gör att Frölunda vinner helt rättvist mot Djurgården med 4-2 i matcher.

Hjärnan – mannen som kan prata med domarna

När Joel Lundqvist inte håller med domarna, åker han dit och pratar med dem. Det har han alltid gjort och kommer troligen alltid att göra det. Det är så vanligt att jag misstänker att domarna inte ens reagerar på när han kommer fram.

Det är verkligen inte Joels fel, det är hans rätt. Han gör så rätt eftersom han inte straffas av domarna kan han fortsätta att förändra matchbilden genom att ständigt vara en nagel i ögat på dem. Samspelet mellan honom och tränare Roger Rönnberg är så grymt bra att man bara vill ha dem båda i sitt lag. De är i symbios och tycker inte Rönnberg om ett domslut så vet Lundqvist vad och hur han ska säga det till domarna.

Djurgården klarade inte av att ta diskussionerna med domarna, antingen kom det fel eller så var man för aggressiva. Lär av Joel Lundqvist, allt är tillåtet så länge man inte blir straffad av det.

Hjärtat – 37 år och tar sin plats

Han är 37 år, ruskigt vältränad och ställer sig där han är bäst. Om Lundqvist inte är parkerad framför motståndarnas målvakt och tar det skitjobbet som gör att lagkamraterna kan skina och spela snyggt, då är han i båset antingen avbytar- eller utvisningsbåset. Han tar stryk, klubborna viner mot bakhasorna på honom och han står kvar som den fältherre han är. Slås han ner ställer han sig bara upp och fortsätter att ta plats. Vem ska leda Frölunda när han slutar, de kommer att få det riktigt svårt.

Lungorna – trampar, trampar och trampar

Joel Lundqvist är center, kapten och äldst i laget. I många andra klubbar är det en tillbakadragen profil som passar in på den beskrivningen. I Frölunda är det tvärtom, Lundqvist är den som tar flest skär i presspelet, han trampar på, står inte stilla en millisekund. Han är en blåslampa i baken på motståndarnas backar, tvingar dem till att göra misstag. Han ligger längst fram i spelet och driver på. Han är en härförare, en pådrivare.

För mig är Joel Lundqvist slutspelets MVP!

Läs fler krönikor>>>

Kommentarer

Kommentarer