Stefan Stéen kan skriva historia – hotar Saláks rekord

Färjestads målvakt Stefan Stéen kan bli historisk imorgon när laget möter Malmö på bortaplan. Om han inte släpper in mål innan matchklockan står på 24:47 blir han historisk som den målvakt som hållit nollan under längst tid i sträck under grundserien – någonsin.

Stefan Stéen har hållit nollan i tre raka matcher. Hela 180 minuter i sträck. Mot Skellefteå förra tisdagen höll han sin första nolla för säsongen – och nu är han alltså uppe på tre efter att ha hållit tätt mot både Luleå och HV71.

Allt som krävs nu är 24 minuter och 47 sekunder utan insläppt mål mot Malmö imorgon för att värmlänningen ska bli historisk. Detta förutsatt att han får vakta målet, vilket ännu inte är spikat.
– Det vet vi inte än. Jag tror vi får reda på det när vi anlänt till Malmö, säger han till Hockeybladet.

”Det visste jag inte”

Stefan visste inte om de exakta förutsättningarna innan Hockeybladet upplyste honom om det.
– Oj, det visste jag faktiskt inte innan. Grabbarna i laget har varit på mig om att det bör vara nära, men jag tror ingen av oss haft koll på hur det var.

Vad skulle det betyda för dig att slå rekordet?
– Det är klart att det vore jättehäftigt, men som du säger så är det ju mer än 24 minuter dit och börjar jag fokusera på det så kan det smälla rätt så fort. Så pass bra är ligan, säger han och fortsätter:
– Man måste vara fullt koncentrerad och även ha lite studsar med sig för att det ska gå vägen. Händer det så händer det och det vore självklart fantastiskt kul – men händer det inte så hoppas jag ändå att min insats kan räcka för tre poäng till laget.

”Solen skiner lite mer”

Vad som ligger i grunden för den fina formen är, enligt Stéen själv, en uppryckning av hela laget. Hans målvaktskollega Lars Haugen har även han hållit nollan i två av sina tre senaste matcher, vilket vittnar om bra hjälp från lagets defensiv.
– Hela laget har varit fantastiskt nu på slutet och då är det enklare att jobba som målvakt. Det är en gemensam kombo. Solen skiner lite mer nu och det rullar på för oss, så det är mycket som är positivt just nu.

Nytt djupledsspel

Stefan har arbetat väldigt tätt med Färjestads målvaktstränare, Maciej ”Masken” Szwoch, för att utveckla stabiliteten.
– Vi har jobbat på det under egentligen hela säsongen. Ett lite annorlunda målvaktsspel med mindre rörelser. Vi utvecklar det jag gjort bra tidigare men förändrar djupledsspelet, kan man säga, säger han och fortsätter:
– Det börjar sätta sig mer och mer, men det är ju en levande process. Det finns alltid saker att jobba på.

Nuvarande rekordinnehavaren är tidigare Färjestadmålvakten Alexander Salák, som höll tätt i 204 minuter och 47 sekunder säsongen 2012/2013. Stefan Stéen ligger för närvarande på 180 minuter blankt.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN