Foto: Bildbyrån

Veteranmålvakten Mikael Tellqvist’s framtid var osäker när Djurgårdens säsong tog slut. Nu tackar han för tiden i djurgårdströjan.

Mikael Tellqvist debuterade i Djurgårdens A-lag säsongen 1998/99 och har sedan dess hunnit med spel i fem olika länder och flertalet medaljer med Tre Kronor för att sedan återvända till klubben där karriären började. Nu går de skilda vägar.

– Rent spontant känner jag som djurgårdare att det har varit fantastiskt att få en så lång tid i föreningen som jag verkligen brinner för. Det är få förunnat att få chansen att spela i den förening som man hejar på. Jag har dessutom fått göra det under så lång tid. Att sen komma tillbaka och vara med och hålla Djurgården kvar i SHL, det kändes extra bra, säger Mikael Tellqvist till Djurgårdens hemsida.

Har inte bestämt sig om framtiden

37-åringen har bara bestämt sig för att det inte blir en fortsättning som spelare i Djurgården. Om han fortsätter spela någon annanstans, blir ledare i Djurgården eller inleder en annan karriär är dock inte bestämt ännu. Det ska han fundera på helt enkelt.

– Som jag känner just nu och som Djurgården kände så är det bäst att gå skilda vägar. Jag har inte bestämt mig än för vad som ska hända i framtiden. Djurgården vill bli en toppklubb i SHL igen och jag ser inte mig som den som ska vara med i nästa steg. Det känns tufft så klart men allt har en början och allt har ett slut. Djurgården gör rätt som letar efter någon som är med in i framtiden, säger Mikael Tellqvist.

– Jag ska ta våren och sommaren till att fundera på om jag vill fortsätta spela eller fortsätta i en annan typ av karriär. Sedan får vi se om jag kommer tillbaka till Djurgården i framtiden på ett eller annat sätt.

Vemodigt för sportchef Eriksson

Klubbens sportchef Joakim Eriksson är tillsammans med klubben tacksam för vad “Tellan” gjort för Djurgården. Oavsett om det varit som svensk mästare, i HockeyAllsvenskan, med mer eller med mindre istid.

– Vi är oerhört tacksamma för allt han har bidragit med i både målvaktsspelet och i sitt informella ledarskap. Under sitt första år tillbaka i klubben var han en avgörande orsak till att vi klarade kontraktet i SHL. Även under de två senaste åren har han, om än inte lika tydligt, också burit förstamålvaktsrollen på ett väldigt bra sätt. Han har även haft ett mentorskap gentemot först Mantas och detta år även gentemot Adam Reideborn. Tellan har varit en stor hjälp i deras utveckling, säger Djurgårdens strategiska sportchef Joakim Eriksson.

Eriksson själv har haft Mikael Tellqvist som lagkamrat. De har vunnit två SM-guld tillsammans och spelat i HockeyAllsvenskan tillsammans. Nu går de alltså skilda vägar.

– För mig personligen är det ett tufft beslut att gå skilda vägar eftersom vi dels upplevt och vunnit två SM-guld ihop som spelare, dels spelade vi tillsammans under mitt sista år när vi klarade oss kvar i SHL. Jag hyser en oerhörd respekt för Tellan både som spelare och människa. Därför känns det naturligtvis vemodigt i detta gemensamma beslut vi har kommit fram till.

Behåller kontakten

De senaste säsongerna har “Tellan” fått stå i bakgrunden för att stötta Mantas Armalis respektive Adam Rideborn. Detta efter en karriär som hittills innehållit 211 SHL-matcher för Djurgården, fyra VM med ett silver och ett brons, två OS inklusive ett guld, två SM-guld, åtta säsonger i Nordamerika med 104 NHL-matcher för tre olika klubbar, efter att ha dryftats av Toronto, och så spel i KHL. En rutinerad herre med andra ord. Rutin som Djurgården kommer att ha nytta av igen.

– Tellan har stora ledaregenskaper och vi kommer givetvis att hålla kontakten framledes och vi hoppas att i framtiden få möjlighet att nyttja Tellans ledaregenskaper i Djurgården igen, då dock i en annan roll än som spelare, säger Eriksson.

Annonser

Kommentarer

Kommentarer