Svedberg om Djurgården: ”Tror de är Wayne Gretzky”

0
2330
Svedberg om Djurgården:
Foto: Henric Wauge
Mitt under matchen mot Rögle kunde klubben bekräfta att målvakten förlänger sitt kontrakt med två år. Han varit en stor orsak till Djurgårdens otroliga form på hemmaplan, men igår fick han sitta på läktaren på grund av avstängning. 

Niklas Svedberg är en framgångssaga i mörkblått ställ. Målvakten har under flertalet matcher hemma på Hovet blivit hyllad till skyarna av hemmapubliken efter att varit en bidragande faktor till lagets otroliga svit på 16 raka hemmavinster. Innan matchen mot Rögle gästade målvakten säsongskortsbaren på Hovet och berättade om sin avstängning och hur det är att spela i Djurgården när backarna ”tror de är Wayne Gretzky”

Avstängd efter kontakt med domaren 

Djurgårdsmålvakten blev avstängd efter att ha knuffat till domaren som försökt skilja på honom och Luleåspelaren Einar Emanuelsson. Knuffen resulterar i att Svedbergs handske går mot domarens ansikte och gav en svullen läpp. Efter mötet mot Rögle kommer Svedberg åter igen vara i spel men fick under mötet mot Rögle nöja sig med att sitta på läktaren.

– Det är tråkigt att bli avstängd i två matcher men sådant är livet ibland, berättar en relativt lågmäld Svedberg för supportrarna i säsongkortsbaren inför matchen mot Rögle hemma på Hovet ikväll

Svedberg om Djurgården ”Tror de är Wayne Gretzky” 

Det är sedan tidigare känt att man som målvakt inte är lätt att slappna av. Speciellt inte ifall laget har som tendens att slarva och släppa till frilägen. Hur tycker Svedberg att det egentligen är att vara målvakt för Djurgården?

– Vi har många backar som tror att de är Wayne Gretzky, säger Svedberg och både skratt och applåder höjer taket inne i säsongskortsbaren.

Svedberg och Djurgårdens reporter som ställde frågan syftar på Djurgårdens problematik när det kommer till att hålla tätt på offensiv planhalva. Ett misstag som ofta sätter målvakten i en knepig situation. Svedberg fortsätter utveckla sitt svar och menar att detta är något som han som målvakt är van vid.

–Skämt åsido, vi har många skickliga spelare och vi har kanske gjort det lite väl svårt för oss ibland men samtidigt så vill vi vara kreativa. Det är mitt jobb att rädda upp sådana misstag ibland också.

 ”Jäkligt mycket press från media” 

En debatt som fortsätter hålla ett starkt grepp om SHL och svensk ishockey är frågan kring vad som gäller när en spelare befinner sig i målgården. Vad tycker Svedberg är och inte är spel i målgården.

– Jag tycker generellt vi gör den frågan svårare än vad den egentligen är. Egentligen har det varit så hela tiden att om en spelare är i målgården och stör målvakten så ska det inte vara mål. Sedan kommer alltid en gråzon där det blir svårbedömt oavsett. Det kommer fifty-fifty situationer där det blir svårt att avgöra om målvakten störs eller inte.

Han passar även på att kritisera det som han anser påverkar hur domarna dömer, i detta fall handlar det främst om media.

– Det är jäkligt mycket press från media att det blir för lite mål och att man missar att döma bort ett mål som är felaktigt. Då börjar man istället döma mål på mål som borde bli bortdömda. Då börjar snöbollen rulla och det blir stor frustration och då vet inte jag som målvakt tillslut heller.

Innan Svedberg hinner ta sig ut till läktaren för att se Djurgården besegra Rögle får han en fråga som får publiken att skratta. Hur kommer det sig egentligen att målvakterna ofta får problem med utrustningen när laget har slagit fyra raka icing?

– Det är bara otur, skrattar Svedberg som svar innan han fortsätter.

– Ibland måste man vila lite, blir det slutgiltiga svaret innan målvakten går ut till läktaren.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.