Snart tar stjärnmålvakten Tellqvist beslut om framtiden

I september fyller Djurgårdens stjärnmålvakt, Mikael Tellqvist, 38 år och han börjar se slutet på karriären. Ett beslut han inte kommer att vara ensam om att ta. För Hockeybladet berättar han om tankarna kring karriären.
– Familjen har väldigt stor del i mitt beslut, säger Mikael Tellqvist till Hockeybladet.

Redan säsongen 1998-1999 gjorde Mikael Tellqvist debut i Elitserien, som högsta serien hette då. De två kommande säsongerna var han högst delaktig i Djurgårdens båda guld och han blev ”Tellan” med hela svenska folket. Nu börjar han att se slutet på en lång resa och en karriär fylld med minnen. Om det blir en säsong till är något som ”Tellan” funderar mycket kring och det gäller att vara väl förberedd när den dagen kommer.

– Jag har mycket funderingar, jag gillar att vara förberedd. Jag är förberedd på allt i stort sett. Om jag ska fortsätta eller om jag ska sluta lira efter den här säsongen.

Nu ligger inte pucken helt i Tellqvists plockhandske, utan det är fler med om budet på om det blir en fortsättning i Djurgården eller inte. Om det ens blir en fortsättning på karriären som ishockeymålvakt eller inte.

– Jag ska prata med Jocke (Eriksson) snart och se vad de har för funderingar. Det är inte säkert om de vill förlänga heller, så vi får se.

Även familjen har en stor inverkan på valet om det blir en fortsättning eller inte. ”Tellan” berättar om att det blir allt viktigare att vara hemma och vara en stöttning i barnens uppväxt. Det är inte samma sak nu som det var tidigare.

– Familjen har väldigt stor del i mitt beslut. Jag känner att det är allt viktigare att vara hemma och hjälpa till. Det var lättare när de var yngre och inte hade samma behov. Jag känner att jag vill vara mer och mer med familjen.

En händelse som visar vad familjen betyder för Tellqvist är när familjevännen, hunden Torsten, var tvungen att tas bort efter drygt elva år i familjen. Det var matchdag och han var tvungen att ställa in matchspelet och stötta familjen fullt ut. Han fick stöd av många på sociala medier för sitt val, något han inte själv märkte av.

– Jag är inte så mycket inne och läser på sociala medier under säsongen. Det är kul att höra att folk förstår och hur man känner. Det var ju inte bara för mig, utan jag var där för familjen också. Det är deras hund också och de var väldigt ledsna och jag kände att jag behövde stötta dem. Vi hade haft Torsten i drygt elva år, det var en stor del av vårt vuxna liv.

Efter hockeykarriären

När sista räddningen är gjord och beslutet är taget om att plockhandsken och resten av målvaktsutrustningen läggs på hyllan, då kommer han inte att vara sysslolös. ”Tellan” vet redan nu vad det är han helst av allt vill hålla på med. Efter dryga 20 år med lagarbete känns inte steget till drömyrket särskilt långt.

– Jag är intresserad av det här med ledarskapsbiten. Jag har inte så mycket utbildning på det, samtidigt har jag ju fått gått ett hockeyuniversitet – om man nu får kalla det för det – i drygt 20 år nu. Jag har sett mycket hur man har jobbat i grupp och som jag vet att många företag är intresserade av. Ledarskapsbiten är intressant, att få se andra människor växa är något jag tycker är fascinerande.

Tellqvist minns sina tränare

Han har avverkat en del målvaktstränare genom åren, men för ”Tellan” är det en speciell tränare som satt sitt avtryck hos honom. Det är lätt att förstå när ”Tellan” förklarar varför han väljer målvaktstränaren från Djurgården när han kom fram och konkurrerade ut Tommy Söderström under vintern och våren 2000.

– Det finns många bra, men Tomas Magnusson har en stor del i att jag blev den jag är och att jag fick vinna två SM-guld och åka över till Nordamerika. Jag får säga honom, men jag har naturligtvis haft många bra.

När det gäller lagcoacher har de inte haft lika stor inverkan på Tellqvist som målvakt och påverkat hans spel. Trots det är det några namn som kommer upp när han minns tillbaka, han känner mycket för sin nuvarande tränare. Det är dock en annan före detta tränare som satt gjort de största avtrycken hos honom.

– Jag har haft många bra tränare från Robban Ohlsson, Hardy Nilsson till Wayne Gretsky. Som målvakt är man mer beroende av sin målvaktstränare än av coachen. Pat Quinn som jag hade i Toronto var fantastisk på att hålla tal inför matchen, det var bara ”Miracle on ice”-tal inför varje match. Han var bra på det.

De senaste matcherna har ”Tellan” fått stå tillbaka för Adam Reideborn och vi får se vem som vaktar Djurgårdens mål i kvällens match mot Växjö.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN