Innan SHL-succén: Tvingades sommarjobba som servitör

Sebastian Strandberg eller, Visingsös stolthet, som han kallas i Jönköpingsområdet har i Andreas Engqvist och Jacob Josefsons frånvaro tagit klivet upp till att bli djurgårdens förstacenter. Men resan dit har inte varit spikrak för Visingsösonen.
– Helt plötsligt så var jag servitör under en sommar, men då höll man samtidigt igång kroppen.

Sebastian Strandbergs karriär ser lite annorlunda ut om man blickar tillbaka några år. Han lämnade HV71 säsongen 2014-15 efter avslutat säsongen på lån i Malmö Redhawks som då låg i Hockeyallsvenskan. Säsongen efter föll valet på Evansville IceMen i ECHL, där stod Strandberg för 19 poäng på 48 spelade matcher. Ett klart steg uppåt från säsongen tidigare.

– Jag fick ingen nytt kontrakt av HV71 och gick sen större delen av sommaren utan att veta var jag skulle spela någonstans. Mot slutet av sommaren ringde Frölundas nuvarande assisterade tränare och frågade om jag var nyfiken på ett litet äventyr. På den vägen hamnade jag i USA och ECHL, det är ingenting jag ångrar och det var som sagt ett roligt äventyr både hockeymässigt och privat.

”Plötsligt var man servitör”

Det blev bara en säsong i ECHL för Sebastian som valde att flytta tillbaka hem till Sverige och Jönköping. Intresset hos klubbarna var svalt och Strandberg hade svårt att hitta en ny klubbadress som passade honom. Faktum är att han under sommaren arbetade i köket på en restaurang i Jönköping.

– Ja, haha det stämmer, helt plötsligt så var man servitör! Men det var lite som förra säsongen avslutades, jag visste inte var jag skulle spela och intresset var ganska svalt. Målet var hela tiden att ta mig tillbaka till SHL, jag tvivlade aldrig på att jag inte hade vad som krävdes. Redan från början var jag tydlig mot min agent med att jag kunde tänka mig spel i både Norge och Danmark.

Efter att ha spelat i SHL med HV71 så kände Sebastian hela tiden att han hade vad som krävdes för spel i SHL. Målbilden var hela tiden att komma tillbaka till högstaligan. Men för att ta sig dit blev det istället spel i Danmark med Odense Bulldogs. Där blev det succé med hela 45 inspelade poäng på 40 spelade matcher.

– Jag hamnade med bra spelare och i en bra femma och fick redan från början ett stort förtroende i laget. Vilket i sin tur ger självförtroende och det blir både roligare och enklare att spela. Sen var det såklart skönt att få göra just poäng igen efter några års sämre poängskörd.

Från Pantern till Djurgården

Poängsuccén i Danmark bidrog till att Strandberg fick enklare att söka ny klubb i Sverige. Det räckte inte hela vägen till ett SHL-kontrakt utan det blev återigen spel i Hockeyallsvenskan, denna gång i IK Pantern. en poängmässigt bra säsong för Strandberg som gjorde 32 poäng på 43 spelade matcher. En bra säsong i Pantern räckte för att Sebastian Strandberg åter var tillbaka i SHL, men denna gången i Djurgården. I tidigare intervju med Hockeybladet berättade Sebastian Strandberg om Andreas Engqvist betydelse för honom när han kom in som ny center i laget.

– Han betydde väldigt mycket för mig i början när jag kom upp. Jag spelade inte så mycket i början utan fick träna lite extra. I samma stund var Engqvist på väg tillbaka och vi tränade tillsammans. Och man såg ganska fort varför han spenderade många år i Ryssland och har stora matcher. Det var bara se och lära och ta till sig så mycket som möjligt, sa Strandberg då.

Förstacenter

Andreas Engqvists säsong höll i två matcher innan han återigen sattes upp på skadelistan på grund av hjärnskakningen han tidigare drabbats av. Nu är även Jacob Josefson skadad och Sebastian Strandbergs har med detta fått ett allt större ansvar i laget. Med storstjärnorna borta så har han tagit klivet upp till att bli Djurgårdens förstacenter.

– Först och främst är det såklart tråkigt för både Engqvist och Josefson att de är skadade. Jag känner mig trygg i positionen jag har även om det är som förstacenter eller spel i andrafemman och vi har ett väldigt bra lag och en go sammanhållning. Det går såklart inte att leva upp till Josefsons standard, det kan nog ingen i ligan. Men jag gör vad jag kan och spelar mitt spel som jag känner mig trygg med.

Efter landslagsuppehållet hade Djurgården en relativt dålig vecka där resultaten inte föll på plats Nu har laget dock börjat hitta tillbaka och igår kom säsongens första seger mot Malmö. Trots skador på flera spelare så har Djurgården vad som krävs för att gå hela vägen till final och Sebastian Strandberg är redo för uppdraget.

– Jag räknar som resten av laget med att Josefson kommer tillbaka. Men vi har absolut ett slagkraftigt lag att kunna gå hela vägen med. Vi har både spets och bredd, bra forwards samt bra backspel. Visst det är såklart tråkigt att ha spelare skadade men dom kommer tillbaka. Vi har absolut vad som krävs för att gå hela vägen för ett SM-guld, avslutar Strandberg.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN