ENGQVIST: ”Måste vara ärlig mot mig själv”

Djurgårdens storstjärna Andreas Engqvist har precis dragit igång sommarträningen tillsammans med laget. Och målet är tydligt: Engqvist ska tillbaka till ishockeyn igen.
-Drivkraften är att vinna SM-guld med Djurgården. Men samtidigt gäller det att vara ärlig mot kroppen och hur den känns. Som det är just nu så kommer jag helt klart att fortsätta spela, säger Andreas Engqvist till Hockeybladet.

Djurgårdens stjärncenter Andreas Engqvist kämpade sig tillbaka till ishockeyn efter hjärnskakningen han ådrog sig mot Mora under annandag jul. I slutet av februari så var han tillbaka på isen med sina lagkamrater. Och hans känsla där och då var att han var nära comeback. Comebacken kom men den varade inte speciellt länge.

-Det blev fyra matcher och jag kände att dom tre första kändes helt okej. Det kändes bra och jag fick spela ganska mycket. Det var inte direkt någon mjukstart. Sen fjärde matchen så kände jag direkt att det var något som inte stämde och jag fick kliva av i andraperioden.

Just det att det inte var någon mjukstart var kanske i efterhand inte det bästa sättet att starta på efter skadan. Men det samtidigt ingenting man på förhand kan bestämma utgången av.

-Jag hade inte spelat på länge och jag ville komma igång till slutspelet. Så jag ville ju spela så mycket som möjligt. Och det kändes verkligen bra dra tre första matcherna. Sen kom symptomen tillbaka. Men det kan man aldrig veta på förhand. Jag hade tränat ganska länge och jag kanske har mig själv att skylla på. Jag ville verkligen igång igen.

Bakslaget var tungt 

Andreas Engqvist kämpade sig tillbaka och i mars var det dags för comeback. Återigen var det Mora som stod för motståndet. Kort där senare så kom beskedet att Andreas valt att avsluta säsongen då symptomen från hjärnskakningen var tillbaka. Ett hårt slag för Engqvist och Djurgården.

-Det var såklart surt och man ville verkligen vara med i slutspelet. Och jag gjorde allt för att kunna det. Sen kändes det bra och sista matchen innan det började på allvar så kände jag att det inte gick. Och då var det väldigt tungt och tråkigt.

Calle Ridderwall sa i en tidigare intervju att du betydde mycket för laget utanför isen i slutspelet, på vilket sätt hjälpte du laget?

-Jag tyckte ändå att det funkade för mg till vardags och jag kunde åka till hallen och försökte komma in med en positiv energi och försöka lyfta laget och stämningen. Det var skönt att kunna göra det, trots allt.

Djurgården osäkra på Engqvist

Djurgården valde att värva Jacob Josefsson på långtidskontrakt till kommande säsong. I pressmeddelandet så meddelade klubben att värvningen dels berodde på att man var osäker hur det blir med Engqvist nästa säsong. Engqvist har precis dragit ingång sommarträningen. Men det är först när laget går på is som sista provet kommer.

-Nu har försäsongsträningen dragit igång och jag tycker det känns bra i kroppen. Det är klart att jag ligger lite efter de andra i laget. Och blir lite tröttare än alla andra. Men jag kör på bra och känner att detta fungerar. Nu gäller det att köra på under sommaren fram tills vi går på isen och där och då så får man se hur det går. Nu har jag kört några veckor och det flyter på sen får man se.

Men att Djurgården officiellt förklarar en osäkerhet kring dig, hur går snacket med Djurgården och läkarna? Är detta sista försöket att komma tillbaka?

Nej alltså jag vet inte jag försöker att inte tänka så. Jag vill bara komma tillbaka och spela och det är mitt mål. Sen har jag såklart haft snack med Djurgården och läkarna. Och i slutändan så blir det mitt eget ansvar. Och jag kände ju innan att det inte funkade. Det gäller att vara ärlig mot mig själv om det går eller inte. Men jag kommer helt klart satsa på att fortsätta spela.

En smäll till och vardagen kan bli förstörd

Att Andreas vill tillbaka till ishockeyn råder det inget tvivel om. Men det är farligt med hjärnskakningar, speciellt om man haft mer än en. Idag fungerar livet utanför isen. Men en smäll till och vardagen kan bli förstörd. Andreas är medveten om detta men vill inte se det som något som sätter stop för ännu en comeback.

-Det går inte tänka så, eller jag gör det inte. Det är klart att det finns en risk och att man kommer få en smäll igen. Ibland räcker det bara med en som inte behöver vara så hård. Jag är medveten om riskerna men jag försöker lyssna på kroppen och vad den vill.

Vad driver dig till att återigen försöka att komma tillbaka?

-Det är att få komma tillbaka till Djurgården och vinna SM-guld. Det är den absolut största drivkraften.

Vill tacka för stödet

Att ta beslutet att ställa in säsongen var tungt. Speciellt eftersom att det var så nära att få spela slutspel med sitt Djurgården. Men stödet runt omkring har varit stort för Engqvist.

-Jag tycker alla runt omkring har stöttat mig, det är tacksamt. Familjen betyder såklart mycket som har hjälpt mig på många sätt. Nu känns det bra att jag kan göra på och det känns okej nu på fysstarten och jag hopas verkligen att det får fortsätta såhär denna gång, avslutar Andreas Engqvist.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN