Djurgården svenska mästare på damsidan

Djurgården hade i eftermiddags chansen att säkra SM-guldet på hemmaplan efter en 1–0-seger på bortaplan och man lyckades.

1300 personer hade tagit sig till en fullsatt Stora Mossens ishall den här eftermiddagen för att se den andra finalen i bäst av tre mellan Djurgården och HV71. Efter 13.12 fick de se Djurgården ta ledningen i det som skulle bli en tajt match. Rebecca Stenberg satte 1–0 på en fin backhand passning i powerplay från av Hanna Olsson innan HV kunde kvittera och sedan ta ledning. Det var Anna Meixner som satte 1–1 efter 16.35 innan Hanna Moher satte 1–2 ynka 15 sekunder senare. Men även Djurgården skulle kvittera. Lagkapten Alexandra Ciapparone satte 2–2 i numerärt underläge med en och en halv minut kvar av första.

Båda lagen kämpar och sliter

Det var ett HV som slet för att förlänga säsongen och ett Djurgården som ville ta det där SM-guldet idag. Det var även Djurgården som tog ledningen i andra perioden. 3–2-målet gjorde Sofie Lundin när hon klev in från höger i banan och sköt ett skymt skott förbi en HV-back. Det var högt tempo och fysiskt spel men Djurgårdsglädjen skulle inte bli alldeles för långvarig. Kvitteringen till 3–3 skulle komma från Michelle Claesson med åtta minuter kvar av andra. Båda lagen fick chansen i powerplay innan periodens slut men det var återigen likaläge i paus.

18-åringen skjuter guldet till Djurgården

Det var hemmalaget som fick chansen i powerplay två gånger om i inledningen av tredje och det gav utdelning. De ställde upp sitt powerplay i HV-zonen, pucken hamnade hos Tina Enström som sköt och Hanna Olsson, född –99, styrde in 4–3-målet. Det blev matchvinnande trots att gästerna fick dubbla chanser i numerärt överläge och plockade ut målvakten. Djurgårdens damer blev alltså svenska mästare för första gången.

SM-Final 2 Djurgårdens IF – HV71 (2–2, 1–1
1–0 (13.12) Rebecca Stenberg (Hanna Olsson, Josefine Jakobsen)
1–1 (16.35) Anna Meixner (utan assist)
1–2 (16.50) Hanna Moer (Fanny Rask, Sanni Hakala)
2–2 (18.31) Alexandra Cipparone (Felicia Linder, Rebecca Stenberg)
3–2 (23.37) Sofie Lundin (Josefine Jakobsen)
3–3 (32.09) Michelle Claesson (Fanny Rask)
4–3 (51.30) Hanna Olsson (Tina Enström)