Galet sekunddrama avgjorde när Brynäs kopplade greppet

0
304
Foto: Bildbyrån

När en minut återstod av matchen trodde nog alla att Brynäs redan hade vunnit. Men trots det kom Frölunda tillbaka och matchen avgjordes genom ett galet sekunddrama.

Under eftermiddagen spelades den första semifinalen mellan Frölunda och Brynäs i Scandinavium. Frölunda tog sig till semifinal efter att ha slagit ut Skellefteå i en mycket dramatisk sjunde avgörande match i onsdags. Frölunda vände även den matchserien från 1-3 till 4-3 i matcher. Brynäs nådde semifinalen efter att ha slagit ut Linköping med 4-2 i matcher. Den sista matchen i den serien spelades i tisdags och då vann Brynäs med hela 6-0.
Det var två lag med ett bra självförtroende som möttes i Göteborg under söndagseftermiddagen.

Brynäs fick en flygande start

Ett välfyllt Scandinavium med strax över tio tusen på läktaren välkomnade de båda lagen till matchen. Men matchinledning blev nog inte riktigt som hemmafansen hade hoppats. Gästande Brynäs fick nämligen en riktigt bra start på matchen och man skapade flera bra chanser. Frölunda hängde inte riktigt med och när bara två minuter var spelade blev hemmalagets Sean Bergenheim utvisad två minuter för slashing. I det efterföljande powerplayspelet skulle också Brynäs helt rättvist ta ledningen. Jonathan Pudas frispelade Daniel Paille som lurade ner Frölundas målvakt Johan Gustafsson innan han lade pucken över Gustafsson och in i mål. 1-0 till Brynäs efter mindre än tre minuter.

Efter målet kom Frölunda in i matchen och man vann faktiskt skotten i den första perioden med 11-9. Men trots det uteblev målen och 0-1 stod sig perioden ut.

Brynäs drog ifrån trots Frölundas inledande press

Det var ett helt annat Frölunda som inledde den andra perioden. Man spelade riktigt bra ishockey och tryckte tillbaka gästerna ordentligt. Man hade flera bra chanser för kvittering men Brynäs höll undan. Mycket tack vare sin storspelande målvakt Felix Sandström som fick starta matchen efter ett sent återbud från slutspelets hittills kanske bästa målvakt David Rautio.

Frölunda sköt dubbelt så många skott som Brynäs i den andra perioden och spelade riktigt bra. Men man var för ineffektiva och lyckades inte göra mål. Några som var effektiva var dock Brynäs som på sina sju skott i den andra perioden gjorde tre mål!

Utvisning på Bergenheim innebar mål för Brynäs

Drygt åtta minuter in i den andra perioden blev Frölundas Sean Bergenheim återigen utvisad. Den här gången efter en crosschecking framför eget mål. Detta gav Brynäs, som då var det betydligt sämre laget, en bra chans att utöka sin ledning. Och den chansen tog man. Juuso Ikonen sköt ett skott som via Johan Gustafssons klubba gick in upp i krysset. 2-0 till Brynäs efter halva matchen.

Mindre än två minuter senare blev Sean Bergenheim utvisad för tredje gången i matchen. Och precis som de två tidigare gångerna utnyttjade Brynäs sitt powerplay. Kevin Clark störtade på mål och fick en snygg passning av Juuso Ikonen. Clark gjorde inga misstag och 3-0 till Brynäs var ett faktum.

När fem minuter återstod av perioden kom också 4-0 för gästerna när Jacob Blomqvist på egen retur skickade in pucken i krysset bakom Johan Gustafsson. Denna gången i spel fem-mot-fem. Jumbotronen visade 0-4 när signalen för den andra periodens slut ljöd.

Galen tredjeperiod avslutade matchen

Inför den tredje perioden gjorde Frölunda ett målvaktsbyte. Johan Gustafsson som i den andra perioden släppte in tre av sju skott fick gå av till förmån för Dan Bakala. Bakala gjorde en stabil insats och stod emot Brynäs anfall. Framåt gick det fortsatt tungt för Frölunda. Åtminstone under den första halvan av perioden. När dryga tolv minuter var spelade av perioden snappade Sebastian Stålberg upp pucken efter en tilltrasslad situation framför Brynäs mål. Stålberg tog köksvägen runt målet och tryckte sedan in reduceringen för sitt Frölunda bakom Felix Sandström.

Utvisningskaos och Frölunda skapade dramatik

När 1:39 återstod av matchen drabbades Frölundas Robin Figren och Brynäs Pathrik Westerholm av vars en tvåminutare för roughing och matchen skulle avgöras i spel fyra-mot-fyra. Det var åtminstone det vi trodde. 14 sekunder senare skulle det dock förändras. Brynäs Elias Fälth blev utvisad för holding. I samma situation snackade Ponthus Westerholm till sig en utvisning för abuse of officials. Till råga på allt fick Brynäs tränare Thomas Berglund även han en utvisning för abuse of officials sedan han skrikit åt domaren. Detta gjorde att Frölunda kunde spela resten av matchen fem-mot-tre efter att man har tagit ut målvakten.

När 1:05 återstod av matchen kom målet som gav Frölunda hopp. Casey Wellman serverade Joel Lundqvist med en hård passning som Lundqvist kunde styra in i mål. 2-4 med drygt en minut kvar.

När sedan 18 sekunder återstod kom nästa mål för Frölunda. Efter ett långt anfall kunde Casey Wellman skicka in 3-4 med ett bra skott. Nu blev hemmafansen i Scandinavium riktigt hoppfulla. Skulle deras lag göra en smått otrolig vändning?

Sekunddrama avgjorde – men matchen var slut

De sista sekunderna blev otroligt dramatiska. Det blev en tilltrasslad situation i Brynäs zon efter att Felix Sandström stått för en bra räddning. Till slut kunde Joel Lundqvist skicka in kvitteringen och därmed även göra sitt andra mål för matchen. Det fanns bara ett problem. Målet kom nästan exakt samtidigt som matchklockan slog över till 00:00 och det blev ett riktigt sekunddrama. Domarna behövde videogranskning för att avgöra om pucken gick i mål innan matchen var slut. Till slut kom resultatet. Matchen var slut INNAN pucken gick i mål vilket gjorde att Frölundas kvittering dömdes bort och Brynäs kunde vinna matchen med 4-3. Detta var verkligen slutspelsdramatik när den är som bäst.

Segern gjorde att Brynäs kopplar greppet om matchserien och leder nu med 1-0 i matcher. Nästa match spelas i Gävle på tisdag klockan 19.15.

Frölunda-Brynäs 3-4 (0-1, 0-3, 3-0)
0-1 PP (02:58) Daniel Paille (Jonathan Pudas, Felix Sandström)
0-2 PP (29:36) Juuso Ikonen (Jesper Jensen, Ryan Gunderson)
0-3 PP (31:49) Kevin Clark (Juuso Ikonen, Ryan Gunderson)
0-4 (35:13) Jacob Blomqvist (Ponthus Westerholm, Pathrik Westerholm)
1-4 (52:39) Sebastian Stålberg (Nicklas Lasu, Mats Rosseli Olsen)
2-4 PP (58:55) Joel Lundqvist (Casey Wellman, Henrik Tömmernes)
3-4 PP (59:42) Casey Wellman (Victor Olofsson, Henrik Tömmernes)
Skott: 37-21 (11-9, 14-7, 12-5)
Publik: 10187

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 19 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.