BERTHOLD: Snart försvinner en av de klassiska klubbarna

Två av de mest klassiska klubbarna i svensk hockey ställs mot varandra om att få behålla sin plats i SHL. Det går snabbt i hockey och det var något Hockeybladets krönikör inte trodde skulle hända. Men har man inte presterat, då går det tyvärr inte att undvika.

Lagen som ska få kvala neråt denna säsong är som flesta vet de klassiska klubbarna HV71 och Brynäs. ”Ishockeyjättarna” som spelade SM-final mot varandra så sent som 2017, har denna säsong inte alls levt upp till förväntningarna som man kan ställa på dessa föreningar. Fans och media har under säsongen kunnat följa två klubbar som inte kunnat kännas igen. Att nu ett av dom inte kommer spela i SHL nästa säsong kommer kännas väldigt konstigt. Läs mer om hur kvalet spelas här.

Väletablerade klubbar

Att lag åker upp och ner ur SHL är vi vana vid. Men att två ”storklubbar” har hamnat där de ligger just nu är för mig en gåta. Lagen som inför säsongen var tippade att gå betydligt högre har verkligen kärvat fast. Brynäs är det enda laget tillsammans med Färjestad som spelat i högsta ligan, alltså SHL (tidigare Elitserien) ändå sen starten av ligan 1975/76.

HV71 har inte varit mycket sämre och har spelat där sedan mitten på 80-talet utan att åka ur. Att de båda lagen dessutom har förutsättningar som kanske inte andra lag har i SHL, visar återigen att man inte kan vinna matcher vid sidan av plan. Kollar man båda lagens trupper är det inga dåliga ishockeyspelare man besitter. Att spelarna har underpresterat i bägge lagen går inte att komma ifrån, men att det inte fungerat på andra håll kan mycket väl haft en stor påverkan med.

Saknaden av rutinerade spelare

Inför den här säsongen gjorde sig HV71 förvånansvärt av sig med en av föreningens största profiler. Martin Thörnberg fick inte fortsätta i Jönköpingsklubben där han växt upp och andats HV71 sen tidig ålder. Han var med och vann SM-guld med klubben vid ett flertal tillfällen och var uppskattad i klubben. Man ska inte säga att ”HV” hade undvikit kval med Thörnberg i laget, men många gånger känns det lite som att det saknats rutin i laget. Med en 37-årig Thörnberg i truppen, hade nog gjort större nytta än vad man tror. Detta är såklart inte det enda anledningen för att man ligger sist, men spelare med rutin och erfarenhet brukar ofta kunna höja sin omgivning. Här borde ansvariga i HV71 känna att man gjorde en miss.

Tränarbyten

Säsongen har ju som sagt också varit kämpig för Brynäs. Det känns som laget ändå spelat helt okej många gånger, men kanske inte fått med sig resultaten när man borde ha vunnit. Tyvärr för Gävlelagets del har man under säsongen också haft många bottennapp vilket har speglat sig i tabellen. Ska man se till de senaste åren har man också haft rätt stor ruljans på tränare. Alla tränare har sin plan hur man vill spela ishockey och i Brynäs fall har man många gånger kanske inte hittat ”sitt spel” innan en ny tränare tagit över.

Man ska inte skylla på dagens tränare Peter Andersson för säsongens resultat, det bästa vore nog istället att ha kvar honom så länge som möjligt. Att han får sätta sin prägel på laget under en lång tid hade nog varit oerhört nyttigt, för att laget spelat bra många gånger det har vi sett. Med lång tid menar jag längre än en säsong.

Avslutningen

Oavsett tidigare resultat den här säsongen har båda lagen en chans till revansch. Man kommer få en möjlighet att visa att man är i SHL för att stanna. Matchserien lagen emellan kommer vara oerhört tuff och ångestdrabbad, så räkna med riktigt spännande matcher. Om det kommer vara nervöst för spelarna, så kommer det nog vara ännu värre för respektives lags supportrar som kommer få svettas en hel del. För att ta sig tillbaka till SHL från Hockeyallsvenskan, det har vi märkt vid många tillfällen att det inte är det lättaste. Vem som kommer att klara sig kvar tycker jag är en öppen historia. Det skulle inte alls förvåna mig om vi har en lång matchserie att vänta. Men en sak är i alla fall säker, nästa säsong kommer en av ”jättarna” saknas på den stora scenen.

Vilka spelar i SHL säsongen 2021/2022?

View Results

Loading ... Loading ...

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN