KLASSIKERMÖTET: AIK–IF Björklöven

Det är dags för ett klassikermöte i Hockeyallsvenskan. AIK och Björklöven möttes i en klassisk SM-final 1982. Då stod AIK som segrare. Vilka vinner ikväll?

Efter att ha spelat SM-final redan 1981 skulle ”Gnaget” ta nästa steg kommande säsong. Säsongen innan slutade alltså med förlust i SM-finalen, då mot Färjestad, med 3–1 i matcher. Samtidigt så hade Björklöven missat slutspelet –81. Detta efter att man slutat ynka en(!) poäng bakom Frölunda och Färjestad på plats fyra och tre i grundserien. Bättre gick det alltså säsongen 1981/1982.

Klassikermöte – gånger två

Efter att ”Löven” och ”Gnaget” slutat tvåa respektive trea i grundserien väntade semifinaler. Umeålaget ställdes mot Modo i något av ett norrlandsderby och Stockholmarna AIK skulle ta revansch efter föregående års finalförlust mot Färjestad. Semifinalmötena slutade med dubbla raka matchserier då både AIK och Björklöven gick segrande i två raka matcher och ställdes då mot varandra i SM-final.

Till en början följdes lagen åt och tog varsin seger innan AIK vann match tre och sedan kvitterade Björklöven matchserien. Två vinster var och en femte avgörande match väntade. SM-finalserien flyttade till Göteborg och match fem spelas i Scancinavium. Väl där vände AIK återigen en förlust till seger och stod som mästare för första gången på 35 år.

AIK gästas av Björklöven idag

”Löven” har överraskat i inledningen av säsongen. Man har placerat sig högt upp i tabellen och är ett av Hockeyallsvenskans topplag. Samtidigt så inledde ”Gnaget” med fyra raka segrar men det vände snabbt. Därefter väntade fyra raka förluster men i helgen hamnade Stockholmarna på rätt spår efter en ny vinst, då med tre mål mot noll mot Leksand. Tredjeplacerade Björklöven har vunnit fem av nio spelade matcher efter ordinarie tid, precis som AIK, men man har även två en övertidsförlust och en övertidsseger såhär långt.

Förra säsongen var det ”Gnaget” som gick segrande ur tre av fyra matcher. Frågan är nu vem AIK ställer i mål och vilka spelare som kliver fram för bortalaget ikväll. Men främst handlar det om vilka som vinner klassikermötet på Hovet den här gången?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN