GRANSKNING: Därför lämnade Melin AIK

Det är dags för del fyra i Hockeybladets granskning av AIK Hockeys ekonomi och styre av klubben och aktiebolaget. Vad var det som fick Roger Melin att säga upp sig mitt under säsongen?

Roger Melin sa upp sig mitt under säsongen och det avslöjades av Sportbladets Linus Norberg. AIK dementerade det kraftigt på sin hemsida och i flera medier, bland annat Hockeybladet förnekades uppsägningen. Roger Melin hade två år kvar på kontraktet och en miljonlön, samtidigt som klubben kämpade för att komma tillbaka till SHL så snabbt som möjligt.

Inte de dåliga resultaten

Melin sa upp sig från AIK Hockey efter en rad förluster och laget var mycket nära att hamna i negativt kval. Det spekulerades bland annat om att han inte kände att han nådde fram till spelarna eller förlusterna som gjorde att han till slut sa upp sig.

När han hade lämnat in sin avskedsansökan motsatte sig AIK den och ville förhandla med honom. Samtidigt hade det läckt ut i media och det skulle förnekas, trots att han redan då hade gjort klart med Brynäs. Melin var förlorad för AIK.

Utebliven satsning

När Melin skrev på för AIK lovades en satsning som under de fyra år han hade kontrakt skulle ta AIK till SHL. Det fanns ett investeringsavtal som skulle täcka spelarnas löner och klubbens skulder. De pengarna tog slut under förra säsongen och det var det som fick Melin att hoppa av. Den satsningen han ingick i var slut, pengarna var slut. Han skulle inte ha ett lag till den kommande säsongen som skulle krävas för att slåss för ett SHL-kontrakt.

Ekonomisk vinning för AIK

Under förhandlingarna med AIK så ville klubben att han skulle köpa ut sig från sitt miljonkontrakt som fortfarande hade två år kvar. Melin satt med trumf på hand i förhandlingarna mot den förening som han kände hade svikit löftena om satsningen mot SHL. Han visade på att om AIK skulle släppa honom skulle de slippa hans monsterlön och därmed skulle klubben blöda mindre ekonomiskt.

Oprövat kort efterträder Melin

Melin har ersatts av det som huvudtränare helt oprövade kortet Tomas Mitell, som endast har tre år som assisterande tränare i bagaget när han tar över AIK. Dessutom med en kraftigt bantad spelarbudget ska nog inte förväntningarna på AIK skruvas upp. I alla fall inte till den kommande säsongen.

Del 1: AIK Hockey ett gigantiskt luftslott
Del 2: AIK Hockey sa upp avtalet med Hovet

Del 3: 25 miljoner i förlust och miljonlöner till vd och tränare

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN