GRANSKNING: AIK Hockey ett gigantiskt luftslott

Hockeybladet har startat en granskning av AIK Hockeys ekonomi och tillsammans med personer som har stor insyn i klubbens ekonomi och styre kan vi visa att det är ett luftslott på väg att punkteras.

Hockeybladet har inför AIK Hockeys årsmöte och bolagsstämma grävt fram uppgifter som belyser skrämmande siffror för AIK och våra källor, som är anonyma, är mycket trovärdiga och styrker uppgifterna som vi hittat. De är genuint oroliga för AIK Hockeys framtid och uppgifterna som Hockeybladet kommit över styrks av de personer vi pratat med.

Fritt fall ekonomiskt

Vi kommer att dela in granskningen i flera delar och vi startar med hur det ser ut idag. Vi kommer också titta bakåt i granskningen och det mest häpnadsväckande är att AIK Hockey har gått ungefär 225 miljoner kronor i förlust de senaste 30 åren och många gånger har förlusterna varit utanför klubbledningens kontroll.

Degradering och nära konkurs

Under åren har AIK Hockey tvångsdegraderats och många jämför med Pantern som klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan tack vara appellationsnämnden. I AIK:s fall var det än mer tydligt och vi kommer att kunna visa på att det inte kom som en blixt från klar himmel för AIK när de degraderades från Hockeyallsvenskan 2004.

Tvingas låna

De två senaste säsongerna har AIK Hockey gått med drygt 25 miljoner kronor i förlust och de har räddat sig kvar med att lösa skulder med aktier i klubbens aktiebolag AIK Ishockey AB. Det är alltså tomma pengar som AIK redovisar i sina rapporter i det som kallas eget kapital. Det är så illa att AIK Hockey är tvungna att åter krypa till Den Svarta Massan, DSM, och vill teckna ett lån på 1,1 miljoner kronor för att klara likviditeten över sommarmånaderna. Medlemmarna har till imorgon 2 juli på sig att svara på om de går med på lånet.

DSM är en ekonomisk förening som bildades 2010 för att stötta AIK:s föreningar ekonomiskt.

Astronomiska löner

Vi har grävt fram uppgifter på att toppersoner i AIK Hockey också har de högsta lönerna. Tre toppersoner kostade AIK Hockey närmare 4,6 miljoner kronor per år innan bonusar och pensioner. Vilka det rör sig om kommer vi att komma tillbaka till.  Den totala lönekostnaden för AIK Ishockey har under de två senaste åren legat mellan 22 och 24 miljoner enligt de uppgifter som Hockeybladet grävt fram.

Mörkar

Det är klart att AIK Hockeys ledning mörkar siffrorna och inte vill ha någon insyn i föreningens ekonomi. Med krångliga formuleringar och förskönande omskrivningar har man fått medlemmarna att tro att det är en ekonomisk frisk förening. Det går stick i stäv med det vi fått fram i vår granskning av AIK:s ekonomi.

Bäst att gå i konkurs

För att AIK Ishockey så snabbt som möjligt blir ett topplag igen finns det flera vägar att gå. Det enklaste och absolut snabbaste sättet är att aktiebolaget ger tillbaka elitlicensen till föreningen och efter det går i konkurs. Som aktiebolaget har styrts finns det ingen investerare som skulle ta i AIK Ishockey AB med tång. Det har gått så långt att det finns personer som vill se att klubben börjar om så snart som möjligt.

– Det bästa vore att låta aktiebolaget gå i konkurs och börja om. Det är väl som att svära i kyrkan, men det är det enda rätta, säger en person Hockeybladet pratat med.

Löften som sprack

Det har skrivits mycket i media om löftena om att rika AIK:are ska bygga en ny arena för AIK Hockey i närheten av Friends Arena. Det har visat sig vara tomma löften och trots att bygget borde vara igång för länge sedan har inget hänt. Det här är också något vi kommer att ta upp i vår granskning.

Under de kommande dagarna kommer vi att visa på de skrämmande rapporter vi fått från insidan av AIK Hockey.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN