VM: Detta visste du inte om Ryssland

De obesegrade serieledarna från Grupp A Sverige avslutar i morgon tisdag sitt gruppspel med en ren seriefinal mot Ryssland. Morgondagens motståndare är även de obesegrade efter ordinarie tid, dock med en förlust i ”overtime” mot Tjeckien. Här följer Hockeybladets ”Detta visste du inte om” – Ryssland. 

Ni vet säkert det mesta om det enorma landet i öst, hur de upplöstes 1991 i Sovjetunionens fall och blev femton olika länder. Det största landet och ”huvudlandet” blev Ryssland. Ryssarna förknippar sig gärna med Sovjet med bland annat att ha kvar samma nationaldag, nionde maj. Det var då de ryska trupperna gick in i Tyskland. befriade miljontals judar från nazisterna och vann kriget.

Ett väldigt stort land

Att säga att Ryssland är ett stort land är ingen överdrift direkt, landet är det enda i hela världen som tillhör två olika världsdelar. Faktum är att det är större än den förra planeten Pluto! Det är inte så konstigt att Ryssland har väldigt många framgångar både inom politik och idrott. Det bor, från St:Petersburg i väst till Naukan i öst, drygt 142 miljoner människor i landet med hela elva tidszoner! Femton städer i Ryssland har över en miljon invånare och hela Sveriges befolkning plus lite till skulle få plats i huvudstaden Moskva. Faktum är att det skulle få plats med hela sexton Sverige i Ryssland!

Idrottens framgångar

Det finns inte tillräckligt med utrymme eller minne i datorn att skriva om alla Sovjetunionens framgångar, så vi håller oss till det Ryssland som uppkom efter Sovjetunionens fall 1991. Även om det finns kända ryska idrottare inom de olympiska grenarna och även andra individuella sporter, är det dock trots allt i lagsporterna som Ryssland är störst. Basketen är otroligt populär i landet, även fotbollen – där nationen håller sitt första världsmästerskap senare i sommar. Ishockeyn har alltid varit och kommer alltid vara en stor sport i landet som införde precis som i Nordamerika en ”riktig” proffsliga Kontinental Hockey League, KHL. Med lag förutom från Ryssland även Finland, Kazakstan, Lettland, Vitryssland, Slovakien och Lettland är med.

De största nuvarande stjärnor från landet är Aleksander Ovetjkin och Yevgenij Malkin. De har fostrat många stjärnor genom åren. Eller vad sägs om Pavel Bure, Pavel Datsjuk, Alexei Yashin och Sergej Fjodorov. Ja ni ser, listan kan göras lång!

Fansen sätter press

De ryska fansen sätter verkligen press på sitt hockeylandslag. Sedan urminnes tider har det vrålats shayboy från de ryska fansen. Det är inget mindre än ett krav de har, shayboy betyder nämligen kort och gott in med pucken.

Tjugofemte mötet

När pucken släpps i morgon klockan 20:15 startas det tjugofemte VM-mötet lagen emellan. Nio gånger har Tre Kronor vunnit, Ryssarna fjorton och ett möte har slutat oavgjort. Senast länderna möttes i VM var i Köln förra året, där Ryssland tillslut vann efter straffar med 2-1, hur det gick sedan vet vi alla om.

Har du missat nåt av de tidigare ”Det visste du inte om”?
Här kan du läsa det senaste från matchen mot Schweiz

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN