VM: Det här måste du veta om USA

Vi är framme vid semifinalerna i Hockey-VM anno 2018 i Danmark. På den andra sidan står det stora landet placerat på den andra sidan om den stora pölen till väster om Sverige, USA. Här följer Hockeybladet.nu´s artikelserie om våra motståndare i detta mästerskap.

Innan vi kommer till det sportsliga kör vi lite fakta om landet United States of America. Det bor 320 miljoner invånare i landet som är hela tjugotvå gånger större än Sverige till ytan. Fast för cirka 250 år sedan så bodde det endast 2 miljoner invånare i landet, där kan man prata om expandering.

Ett stort men fattigt land

Nu vet väl de flesta nästan allt om USA. De flesta tänker inte på det, men USAs skatteskuld är ca 150 gånger större än Sveriges. Dessutom är deras arbetslöshet 2% per capita större än vår. Nu är det väl en överdrift att kalla USA för fattigt, det finns väldigt många rika personer i staterna dock minst lika många som lever i fattigdom.

Ishockeylandet 

Nu finns det nog många där ute som följer NHL slaviskt och menar på att det är där man ser den bästa hockeyn. Konstigt nog har USA endast två VM-Guld, det senaste kom för 58 år sedan. Många tänker nog att ”De bryr sig väl inte om världsmästerskapen, det är World Cup som är den riktiga turneringen”. Där har de ett guld, det första som delades ut. Chris Chelios, Brett Hull, Mike RichterMike Modano och Patrick Kane är en del skickliga spelare som amerikanerna som producerat.

Miracle on Ice

Vem har inte hört talas om denna saga. När ett gäng amatörspelare från staterna skulle möta stora ryska björnen vid de olympiska spelen 1980 i Lake Placid, USA. Matchen slutade 4-3 till jänkarna och historia skrevs som nämns än i dag. ”Do you believe in miracles? YES!!!” skanderade kommentatorn efter slutsignalen

Kom tvåa i grupp B

USA kom tvåa i gruppen efter Finland. Seger i första matchen mot Kanada med 5-4 följdes upp med en storseger mot hemlandet Danmark med 4-0. Tyskland var nästa lag att besegras med 3-0 följt av en förlängningsseger mot Lettland med 3-2. Vinst även i den femte matchen med hela 13-1 mot Sydkorea och 9-3 mot Norge i den sjätte innan man åkte på däng med hela 6-2 mot Finland i den avslutande gruppspelsmatchen. I kvartsfinalen slog man ut Tjeckien med 3-2.

Sjuttiofemte matchen

När domaren släpper pucken i morgon så startas den 75:e matchen länderna emellan. 44 gånger har det slutat med blågul seger. Det senaste mötet är från förra året i Köln slutade med amerikans seger 4-3, den enda matchen Sverige förlorade på ordinarie tid.

Pucken släpps 15:15 i Royal Arena, Köpenhamn.

Missade du inlägget inför Lettlandsmatchen, här hittar du denna. 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN