VM: Det är festen man brinner för

De är mästerskapens oavlönade hjältar. De finns överallt, vissa möter du i entréerna till arenan. Andra ser du inte alls. VM-festen skulle inte vara något alls om det inte var för volontärena. Hockeybladet har mött en svensk som jobbar som volontär under Hockey-VM i Köpenhamn.

Har du någon gång funderat på att bli volontär på ett mästerskap.Vad är det för funktion man fyller. Hur går man tillväga. Hockeybladet träffade en funktionär under mästerskapet i Danmark

Vi sätter oss ner med Niclas Lindvall som arbetar med säkerheten på Royal Arena. Han berättar att det är via sin klubb hemma i Malmö Redhawks som de tog kontakt med danskarna och frågade om de behövde hjälp med mästerskapet. Niclas och hans kollegor från skåneklubben gör detta helt ideellt, dock behöver de inte lägga ut nå egna pengar på mästerskapet då de får låna bilar från IIHF för att köra över bron varje dag.

Från början när de pratade om mästerskapet så var det bara Sveriges matcher som de skulle arbeta på, men det slutade med att de är på samtliga matcher i Köpenhamn. Vissa dagar under mästerskapet kan bli riktigt långa då den första matchen är 12:15 och den sista slutar strax innan midnatt. Entréerna öppnar 90 minuter innan match och då måste de vara på plats. Det finns trots detta inga sura miner hos volontärerna då detta är en riktigt rolig syssla.

Arbetar från förmiddagen till midnatt

Niclas och hans kollega visiterar
Foto: Henric Wauge

Niclas berättar att de är femton man från Malmö som åker dryga milen över bron varje morgon. Deras främsta uppgift är att visitera folk vid entréerna så man inte tar med sig någonting in som är förbjudet. Bredvid vakterna vid ingångarna finns det stora soptunnor där det fylls med godis, mat och flaskor. Saker som säljs på arenan får inte tas in. Även saker som kan skada andra människor på nåt sätt är självklart förbjudet.

Det bästa med att arbeta som volontär på mästerskap är att träffa massa människor från olika kulturer. Slovakerna är trevligast tycker Niclas, dock understryker han att sällan eller nästan aldrig träffar en otrevlig person. Även alla dessa utsmyckade personer från olika länder är festligt. Det spelar ingen roll vilket kön eller ålder personen i fråga har, alla klär ut sig.

Minska antalet lag i VM

Det är alltid snälla supportar som man visiterar
Foto: Henric Wauge

Någonting som Niclas och hans vänner skulle vilja se är ett bättre kvalitativt mästerskap med möjligen lite färre lag då det nu är väldigt många matcher som drar ner på intresset. Man bör fylla arenan till 75 procent för att få ett lyckat mästerskap och det är få som bryr sig när till exempel Kanada vinner mot Sydkorea med 10-0, även om det är roligt med nya lag. Ett kvalspel för det ”sämre” lagen som tillämpas i andra sporter skulle vara en idé. Själva arenan, Royal Arena tycker Niclas är en väldigt fin arena – för allt annat än ishockey. Dock understryker han att danskarna har gjort det väldigt bra efter förutsättningarna.

Hoppas på guld

Självklart hoppas Niclas på ett VM-Guld för Sverige samt att Hockey-VM kommer till hans hemstad snart, Malmö. – Det är någonting som Percy Nilsson (pamp inom idrottsvärlden i Malmö) har lovat och han brukar få som han vill, avslutar Niclas.

Vill du arbeta som volontär i Hockey-VM?

Du bör var serviceinriktad och kunna fler än ett språk. Dessutom måste du vara över 18 år fyllda. Besök IIHFs hemsida när det börjar närma sig VM nästa gång då det brukar finnas förfrågan där om volontärsarbete. Dessutom finns det alltid en förening nära dig som behöver hjälp vid seriematcher. Den ideella arbetskraften behövs överallt.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN