Världens bästa väljs in i Hall of Fame

Världens genom tiderna bästa damhockeyspelare har blivit invald i Hall of Fame. Wickenheiser har haft en händelserik karriär med många höjdpunkter.

Hayley Wickenheiser väljs in i IIHF Hall of Fame. Det har gått 9 068 dagar sedan Hayley Wickenheiser gjorde debut i det Kanadensiska landslaget. Den då 15-åriga Wickenheiser kom in som en frisk fläkt i och med damernas VM i Lake Placid, USA 1994. Hon krönte det mästerskapet med ett VM-guld med sitt Kanada. Och det var bara starten på en lång och framgångsrik karriär.
– Med sitt engagemang till sporten, viljan att utvecklas och sin arbetsmoral som aldrig vacklade sedan hon började spela med oss, säger Melody Davidsson, huvudscout för det kanadensiska damlandslaget, och långvarig coach för laget till Hockey Canada.

Fyra raka OS-Guld

Under hennes nästan 25 år långa karriär så lyckades hon inte bara bli det stora ansiktet utåt för sporten på damsidan, och det pågår även en liten debatt om hon inte är den mest kända damhockeyspelaren i världen, enligt hockeycanada. På sin digra meritlista har hon vunnit fyra raka OS-guld med Kanada mellan 2002-2014, med första i Salt Lake City och sista i Sotji. Vid OS i Sotji fick den då 35-åriga Hayley Wickenheiser äran att bära den Kanadensiska fanan på OS-invigningen. Till de gulden har hon även spelat hem sju VM-guld, vunnit MVP samt pris som bästa forward, bland annat på OS 2002 och 2006 samt VM 2007.

Spelat i Sverige, i herrlag

Hayley Wickenheiser har även kopplingar till Norden då hon under perioder spelat i bland annat ett svenskt lag. Hon spelade för Eskilstuna klubben Linden Hockey i Hockeyettan, samt i HC Salamat i Mestis, den finska andraligan. Hon blev 2003 den första kvinnan att spela på riktigt hög herrnivå.
Även utanför isen har hon skördat framgångar då hon 2011 blev utsedd till officer of the order of Canada ”för sina bedrifter som idrottare och för sina insatser att få damhockeyn att växa”, skriver Hockey Canada
Hayley Wickenheiser avslutade sin långa karriär 2017 för att studera till läkare. Hon var då 38 år.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN