TRÄNAREN: ”Han tävlade i allt – det gör honom till vinnare”

I natt svensk tid spelas den första finalen i Stanley Cup mellan Vegas och Washington. Hockeybladet fick tag i Mats Bäcklin, tränaren som haft både Nicklas Bäckström och Christian Djoos som spelare i ungdomsåren i Brynäs. En stolt tränare som kommer att sitta uppe och kolla på matcherna.
– Det är klart man är stolt, säger Mats Bäcklin till Hockeybladet.

Han är ungdomstränaren i Brynäs som har två före detta spelare Stanley Cup-final. Mats Bäcklin har tränat både Nicklas Bäckström och Christian Djoos, som i natt möter Vegas. Bäcklin menar dock att han nog inte haft så stor inverkan på Bäckström.

– Om sanningen ska fram tränade jag nog honom bara några veckor innan han var bofast i A-laget, säger Mats Bäcklin till Hockeybladet.

Innan rubrikerna

Det var innan rubrikerna tog fart som Mats Bäcklin var tränare åt både Nicklas Bäckström och Christian Djoos. Nu är de båda före detta Brynässpelarna med och skapar nya rubriker och kanske tar de med sig Lord Stanleys pokal till Gävle i sommar – något som garanterat kommer att skapa rubriker på hemmaplan.

Bäcklin minns Bäckström som ung och lovande och redan då en riktig tävlingsmänniska. Allt var en tävling och det är något som han tror kan ha bidragit till den Bäckström är idag.

– Jag minns att han tävlade i precis allt, allt var en tävling. Det gör honom till en vinnare idag.

Christian Djoos

Nicklas Bäckström har Valbo AIF, idag Valbo HC, som moderklubb. Christian Djoos däremot, backen och andre före detta Brynässpelare som spelar i Washington, har Brynäs som moderförening. Något som värmer extra mycket för Bäcklin.

– Det är klart att man blir rörd när man täcker på vad klubben har fått fram. Det är ett bevis på att det vi gör är rätt.

Det snackas på juniorernas träningar om finalen och att två före detta Brynässpelare ska spela final. För en förening som fostrat dessa spelare sänder det en viktig signal till dagens ungdomar, att även de kan lyckas i framtiden.

– Det är klart det snackas på träningarna om finalen, det är stort. Det snackas även uppe på kansliet, det vet jag även om jag inte är där så ofta, säger Bäcklin.

Inte först

Varken Bäckström eller Djoos är Bäcklins första adepter som nått fram till en Stanley Cup-final. Redan förra året hade de en spelare, som dock inte nådde hela vägen fram.

Calle Järnkrook spelade ju med Nashville förra året, det tror jag är den första jag tränat som nått till final. Men ingen har vunnit än. Nu hoppas jag verkligen att bucklan kommer till Gävle i sommar.

Ingen kontakt

Idag har tränaren ingen kontakt med vare sig Bäckström eller Djoos under säsongerna. När de kommer hem till Gävle händer det att de ses.

– Jag vill inte störa dem under säsongen. Jag vet att de har så mycket ändå och så många som kommer till dem när det är matcher.

Någon resa över till USA för att se någon match på plats blir det inte heller för den passionerade tränaren.

– Nej, vi har fullt upp med träningar här hemma så det blir inget. Jag kommer att följa matcherna på nätterna istället.

Bäcklin tror att Washington vinner Stanley Cup och att drömmen om att Stanley Cup-pokalen kommer till Gävle.

– Ja, jag tror att det är Washingtons tur i år. Ovechkin är som bäst och jag tror verkligen på dem. Även om Vegas har blivit något av personliga favoriter med sin härliga anfallshockey, säger han och fortsätter:

– Men Washington vinner.

Övriga svenskar

Förutom Brynässvenskarna spelar även André Burakovsky, Washington samt William Karlsson och Oscar Lindberg, Vegas i finalen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN