NHL-KOLLEN: Dominanterna, superstjärnans kräftgång och Forsbergs häftiga start

NHL ångar på med matcher och det betyder att NHL-kollen hänger på i samma anda. Den senaste veckan har Tampa Bay fortsatt att övertyga samtidigt som Edmonton har det fortsatt tungt. Connor McDavid är frustrerad.

Dominanterna

Tampa Bay Lightning går från klarhet till klarhet i början av säsongen. Efter att ha missat slutspelet väldigt överraskande förra året så har man nu visat var skåpet ska stå. Åtminstone till att börja med. På sina tio matcher har man vunnit åtta och enbart förlorat på ordinarie tid en gång. Det innebär att man leder hela ligan med 17 poäng. Man är dock inte ensamma där uppe i toppen om att dominera. Två lag kan komma ikapp Lightning eftersom dom spelat en respektive två matcher mindre. Vilka lag är det undrar ni? Los Angeles Kings och, hör och häpna, Vegas Golden Knights! Fortsätter dom såhär så kommer dom att figurera kontinuerligt i NHL-Kollen.

Kings kan gå upp på samma poäng om man vinner sin släpmatch. Det mest anmärkningsvärda i det hela är dock att Vegas Golden Knights faktiskt kan leda hela NHL i ensamt majestät efter tio matcher. Man måste då vinna sina två släpmatcher, men snacka om succé och fantastisk start för klubben i sådant fall! Ett lag som dom flesta på förhand trodde skulle ligga i den absoluta botten har överraskat alla och gör det ruskigt bra. Senaste vinsten kom natten till idag mot Chicago Blackhawks.

Tillbaka till nuvarande ledarna Tampa Bay. Det går inte att undvika att skriva om några individuella prestationer från det laget. Steven Stamkos missade nästan hela förra säsongen då det enbart blev 17 matcher och 20 poäng innan skada satte stopp för mer spel. Men som han startat den här säsongen! Tillsammans med Nikita Kucherov är man sylvassa. och Stamkos står redan nu noterad för 20 poäng och snittar alltså två poäng per match! Kucherov är tvåa i poängligan på 17. Trean, Jaden Schwartz från St Louis, har 13 poäng, vilket säger en hel del om vilken magnifik start dom här två herrarna gjort.

Superstjärnans kräftgång

En något missvisande rubrik kanske. Men ändå. Connor McDavid står ”bara” noterad för nio poäng på sina åtta matcher hittills. Fjolårets poängligavinnare har haft en tung start på säsongen. Inte individuellt kanske, men laget har gått otroligt tungt i början och det speglar av sig på lagkaptenen. Man ska veta att förväntningarna på McDavid är skyhöga och det kan verkligen inte vara lätt att hålla för den pressen han har på sig som ”frälsare”.

Men med tanke på förra säsongen, då han bokstavligt talat ledde Edmonton till sitt första slutspel sedan finalen 2005/2006 så är epitetet frälsare väldigt passande. Nu har man bara fem poäng efter åtta matcher och ligger näst sist i Western Conference med enbart Arizona Coyotes bakom sig. Ska man lyckas resa sig eller kommer man få lida hela säsongen av den här starten?

Forsbergs häftiga start

Filip Forsberg har börjat den här säsongen strålande. Tidigare år har han alltid varit väldigt segstartad. Det är först framåt halva säsongen som svensken verkligen börjat ösa på med poäng och framförallt mål. Men redan nu har han sju mål och fem assist på sina första nio matcher. Förväntar vi oss att han ska upprepa sig från tidigare år så kommer han slå sitt personbästa på 64 poäng med råge. Det vore väldigt roligt för oss svenskar att få en spelare som kommer över den numera magiska 40-målsgränsen för första gången. Daniel Sedin gjorde 41 mål säsongen 10/11 och det var senast det hände. Filip Forsberg kan komma att bli näste svensk dit, det vore på tiden!

Svenskkollen

När vi är inne på svenskar så är det lika bra att kolla vad våra blågula hjältar hållit på med den senaste veckan också. Som sagt har vi Forsberg i topp tillsammans med Bäckström som båda har 12 poäng. Vi har tre stycken som delar tredjeplatsen på nio poäng där Zetterberg, Klingberg och Nylander befinner sig.

Spännande nytt namn hittar vi i Adrian Kempe, som verkligen tagit chansen när han fått den av Los Angeles Kings. Sju poäng på nio matcher är imponerande papper för en rookie. Han ligger i toppen av just rookieligan, där Clayton Keller leder på tio. Förstavalet från sommarens draft Nico Hischier ligger till exempel på samma poäng som Kempe som också gått förbi Jesper Bratt som stannat av helt i poängproduktionen senaste tiden.

Erik Karlsson har hunnit spela fyra matcher sedan sin comeback, och redan nu är han uppe på sex poäng. Vi kan nog räkna med att han sin vana trogen kommer ligga i toppen av hela NHLs poängliga, trots att han missat flera matcher efter operationen han genomgick.

Anders Nilsson har fått en kanonstart i kassen hos Vancouver. Med tre matcher på kontot så har det blivit två nollor och två vinster. Man kan lugnt säga att han ger Jacob Markström grym konkurrens om förstaspaden, och det är väldigt roligt med två svenska målvakter i samma klubb. Även Robin Lehner och Henrik Lundqvist har hållit varsin nolla, men Lundqvist Rangers har bara tagit två segrar på tio matcher, där ”Lunkan” stått i mål i nio av dom…

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN

[td_block_4 block_template_id="td_block_template_17" category_id="_related_tag" custom_title="ANDRA LÄSER OCKSÅ" header_color="#383cf7" header_text_color="#ffffff" sort="featured" td_ajax_filter_type="td_taxonomy_ids_filter"]