LISTA: Svenskarna med över tusen matcher i NHL

Dags för en ny lista. Vi sammanställer svenskarna med över tusen matcher från världens bästa liga. Ledaren av listan kommer bli svår att slå.

Hockeybladet släpper ännu en lista. Nu handlar det om vilka svenskar med över ettusen matcher i världens bästa hockeyliga, NHL. Tolv svenskar har genom tiderna nått den magiska gränsen på tusen matcher borta i Nordamerika. Vissa spelare är snart där och det är en spelare som är mycket nära.

Svenska spelarna med över tusen matcher i NHL. 

12. Fredrik Olausson

Först ut på denna lista är Fredrik Olausson från Nybro. Med sina 1 022 matcher i NHL kliver han in på en tolfte plats i denna lista. Olausson blev draftad 1985 av Winnipeg Jets när han tillhörde Färjestad. Han tillhörde även Anaheim, Detroit och Pittsburgh i NHL. 2006 avslutade Fredrik sin karriär i Färjestad.

11. Tomas Holmström

Norrlänningen från Piteå Tomas Holmström blev draftad 1994 av Red Wings. Två år senare gick flyttlasset över till nordvästra USA. Där stannade Holmström under resten av sin karriär. 1 027 matcher blev det i NHL och därmed hamnar han på en elfte plats i Hockeybladets lista.

10. Ulf Samuelsson

Vi kanske minns Uffe Samuelsson från slutet på 90-talet när han blev Amerikans medborgare och inte fick spela i Tre Kronor längre. Men innan dess hade Fagersta-sonen gjort stora avtryck i sin karriär. Speciellt genom sin tuffa spelstil. Samuelsson blev 1982 draftad av Hartford Whalers från Leksands IF. I tio år stannade Samuelsson i Boston innan flyttlasset gick till Pittsburgh. Karriären avslutades 2000 i Philadelphia efter att ha tillhört Rangers i några år dessförinnan. 1 080 matcher blev det totalt i NHL.

9. Henrik Zetterberg

Henrik Zetterberg var även med i vår föregående lista. Den med antal poäng i NHL genom alla tider. Zäta placerar sig även på denna lista såklart. Med 1 082 matcher placerar vi Njurunda-sonen på en sjunde plats. Zetterberg blev draftad 1999 när han tillhörde Timrå av Detroit Red Wings och anslöt till klubben tre år senare. Där kom han att bli MR.Redwings. Resten av sin karriär tillbringade han i motor-staden från norra USA.

8. Calle Johansson

Är det någon som minns Calle Johansson. Det är knappt att jag gör det. En spelare som inte direkt syntes gjorde ändå hela 1 110 matcher i Nordamerika. Johansson inledde sin karriär i KBA-67 från Kungsbacka (numer Hanhals). Hann spela i Västra Frölunda och IF Björklöven innan han 1985 blev draftat och försvann till Buffalo. Dock tillhörde Johansson Red Wings (vad annars) mestadels innan hans karriär tog slut 2003. Precis när han bytt från Capitals till Maple Leafs.

7. Marcus Näslund

Här är ytterligare en spelare från förra listan. Markus Näslund från Järveds IF.
1991 draftade Pittsburgh Penguins honom och där stannade han i tre år. Då värvades han av Canucks. Han blev trogen Vancouver ända till den sista säsongen då Näslund valde att avsluta sin karriär i Modo 2009. Totalt 1 117 matcher blev det borta i Kanada.

6. Börje Salming

Undra om det finns någon själ med minsta intresse av ishockey som inte vet vem Börje Salming är? Backen från Kiruna for till södra Sverige och Gävle 1971 där han direkt blev svensk mästare med Brynäs. Tre säsonger blev det i dåvarande Division 1 innan han for över till Kanada och Toronto Maple Leafs. Hela 16 säsonger blev det i Maple Leafs och en säsong i Red Wings innan Salming kom hem till Sverige igen och AIK. Karriären tog slut 1993 då AIK åkte ur Elitserien. 1 148 matcher spelade Börje Salming borta i Nordamerika.

5. Daniel Alfredsson

Vi har kommit till topp fem på vår lista och topp 100 i NHL. Här finner vi Daniel Alfredsson med 1 246 matcher i NHL. Affe inledde karriären i Göteborgs IK och flyttade naturligt upp i Frölundas A-trupp med tiden. Innan dess tillhörde han Mölndals IK i två säsonger. 1994 draftades Alfredsson av Ottawa, ett val de inte skulle ångra. 1 178 matcher spelade Daniel för huvudstads-klubben innan han avslutade sin karriär i Red Wings (hört detta förr?) 2014.

4. Daniel Sedin

Bröderna Sedin är en egen saga. Från början till slut. Moderklubben är Järveds IF, samma som Markus Näslund. I SHL var det Modo som gällde för hela slanten och i NHL tillhörde bröderna Vancouver. Med ett VM-Guld 2003 och ett OS-Guld 2006 blev det även framgångar med Tre Kronor. Daniel Sedin gjorde några matcher mindre än brorsan och placerar sig därmed på en fjärdeplats i denna lista. 1 306 framträdanden blev det.

3. Henrik Sedin

Något som möjligen kan störa dessa bröder är att de aldrig fick varken höja LeMat eller Stanley Cup – Bucklan. Men blickar de tillbaka på sina karriärer kan de nog vara nöjda ändå. Oskiljaktiga spelade de i samma kedja från början till slut och öste in poäng var de än spelade. Frågan är om vi nånsin kommer uppleva nåt liknande igen.

Henrik gjorde 1 330 matcher i NHL.

2. Mats Sundin

Mats ”Sudden” Sundin. Vilken lirare. Ännu den enda svensken med över 500 mål i NHL. Gjort överdrivet mest poäng och den första europén som Kapten i Maple Leafs. Det borde räcka så. Dock skulle det kunna skrivas en bok om Sollentuna-sonen. Gjorde en säsong i Djurgården och for sedan över till Kanada och Quebec, självklart efter han vunnit SM-Guld. Efter några år i Quebec for han över till Toronto där han som sagt blev kapten.

Innan karriären skulle avslutas spelade han den sista säsongen i Vancouver. Mats Sundin gjorde 1 346 matcher i NHL och Kanada.

1. Nicklas Lidström

Här har vi ettan, the man of the man. Nicklas ”Lidas” Lidström. Med 1 564 matcher i NHL kommer det att ta lång tid innan någon ens kommer i närheten. Totalt placerar sig Avesta-sonen på en trettonde plats totalt i NHL. Under hela sin proffskarriär spelade ”Lidas” för Detroit Red Wings. Ett näste för många svenskar på denna lista. Självklart har nummer 5 placerats i taket och hans samtliga tre söner spelar i dag hockey på en relativ hög nivå. Kanske kommer det komma en ny Lidström från Sverige och röra om lite borta i Nordamerika.

Bubblare

Just utanför på denna lista är Alexander Steen. Med sina 980 matcher är han förmodligen den nästa spelaren att placera sig på över tusen matcher i NHL. Just nu är Steen skadad, men repar han sig hamnar han med säkerhet över strecket.

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN