De lämnade SHL för NHL – så har det gått
Foto: Bildbyrån
Inför den här säsongen lämnade hela 24 spelare SHL för NHL. Hockeybladets Liam Eklöf har granskat spelare för spelare – så har det gått för dem.

Så har det gått för våra SHL-stjärnor som tog steget över Atlanten för spel till NHL. Hockeybladets Liam Eklöf har gått igenom spelare för spelare. Blev NHL-starten som spelarna tänkt sig eller blev det spel någon annanstans?

Joel Kellman

Kellmans sista lag som han spelade för i SHL var Brynäs. Han fick inför denna säsongen en chans i världens bästa liga. Chansen fick han av San Jose Sharks där bland annat den svenska superstjärnan Erik Karlsson spelar. I San Jose Sharks har Kellman fått ett par chanser, i NHL har han spelat 17 matcher och gjort tre (1+2) poäng. Han har däremot inte bara spelat i NHL, utan han har också spelat i AHL i San Jose Sharks farmarlag vid namn San Jose Barracuda. I AHL har Kellman gjort 25 framträdanden och producerat lite mer poäng än vad han gjort i NHL. Det har blivit 16 (4+12) poäng på sina matcher i San Jose Barracuda.

Jesper Boqvist

Kom från Brynäs inför denna säsongen till New Jersey Devils och för honom har det mest blivit spel i NHL däremot så har han också spelat att par matcher i AHL. I NHL har Boqvist spelat 34 matcher och stått för fyra mål, i AHL har forwarden gjort ett mål på sex matcher.

Emil Bemström

Bemström gick från Djurgården till Columbus Blue Jackets inför säsongstarten och för honom har det gått riktigt bra. Han är en av de svenskar som det har gått absolut bäst för. Med numer 40 NHL-matcher på konton har han också samlat på sig 13 (5+8) poäng.

Jakob Lilja

Lilja stod för 37 poäng när han senast spelade i SHL och då gjorde han det med Djurgården. Nu har han fått chansen i NHL och i samma lag som Bemström – Columbus Blue Jackets. Det har däremot inte gått lika bra för Lilja som det gjort för Bemström. I NHL har Lilja spelat 27 matcher och där har han producerat 4 (2+2) poäng. Men det har också blivit en hel del AHL-spel för Lilja. Hela 19 AHL matcher har han nu spelat och på de matcherna har han gjort tio (4+6) poäng.

Tobias Björnfot

Björnfot blev draftad i den första rundan av Los Angeles Kings, däremot har det inte blivit särskilt mycket spel i NHL-laget. Endast tre matcher och noll poäng i NHL. Backtalangen har däremot fått mer speltid i deras farmarlag – Ontario Reign. I AHL har backen stått för 13 (3+10) poäng på hela 32 matcher.

Oskar Steen

Steen valde att inför säsongen åka över till Nordamerika och testa sina chanser i NHL. Det har däremot inte blivit något spel i NHL. Men det har blivit spel i Boston Bruins farmarlag vid namn Providence Bruins i AHL där han har stått för 16 (6+10) poäng. De 16 (6+10) poäng som han gjort kommer på 46 matcher, det är lika många matcher som det tog för Steen att göra 37 (17+20) poäng för Färjestad i SHL.

Fabian Zetterlund

Hur har det gått för Fabian Zetterlund som valde att åka över till NHL och New Jersey Devils efter sin sejour i Färjestad? Det har inte blivit något spel i NHL, men det har blivit spel i AHL där han har sått för 15 poäng på 34 matcher i Binghamton Devils.

Adam Werner

Werner valde också att lämna Sverige för spel i NHL inför denna säsongen. Men det har bara blivit två matcher i NHL, dock gjorde han det bra i de matcherna med en räddningsprocent på 91,4. Det har däremot blivit mer spel för den före detta Färjestadsmålvakten i AHL där han har spelat 26 matcher och har en räddningsprocent på 91,1.

Joakim Nygård

Nygård lämnade Färjestad efter förra säsongen för att spela sin första match för ett annat lag än Färjestad på åtta säsonger. Han fick inför denna säsongen ett kontrakt av Edmonton Oilers och bestämde sig snabbt för att spela i NHL. Det har gått bra för honom i NHL och han har noterats för 33 matcher och nio (3+9) poäng på de matcherna.

David Gustafsson

Gustafsson lämnade HV71 för spel i Winnipeg Jets efter den föregående säsongen. För honom har det blivit spel i NHL. Hela 22 matcher för honom har det blivit i NHL. Men det har också blivit spel i AHL, men där har han endast spelat två matcher. Under säsongen har han endast gjort ett poäng och det var i NHL, då han gjort ett mål.

Johan Södergran

Södergran valde att åka till Nordamerika och lämna Linköping inför denna säsongen. Men något spel har det inte blivit för honom har det inte blivit i NHL utan han har fått nöja sig med spel i AHL. I AHL har han spelat för Loas Angeles Kings farmarlag – Ontario Reign. Det har blivit 39 matcher för honom och på de matcherna har han gjort 7 (2+5) poäng.

Emil Djuse

Djuse valde att inför säsongen skriva på för NHL-klubben Dallas Stars. Men det har inte blivit något spel för honom i NHL – utan endast spel i deras AHL-lag Texas Stars. I Texas Stars har den tidigare Skellefteåbacken spelat 46 matcher och stått för stabila 29 (4+25) poäng.

Tim Söderlund

Söderlund fick vända till Nordamerika och till NHL:s Chicago Blackhawks, men det har däremot inte blivit något spel för honom i NHL-laget utan endast i AHL-laget. I Chicago Blackhawks AHL-lag har han spelat 25 matcher men endast gjort 2 (1+1) poäng.

Jonas Røndbjerg

Røndbjerg lämnade Växjö inför säsongen för spel i Nordamerika och Vegas Golden Knights farmarlag – Chicago Wolves. I Växjö förra säsongen stod dansken för 6 poäng på 45 matcher och i Chicago Wolves har han endast spelat en match och inte gjort några poäng.

Rodrigo Abols

Lettländaren Abols Lämnade Örebro inför säsongen för att spela i Nordamerika, och det har blivit en del spel för österrikaren. Den NHL-klubb som äger spelarrättigheterna är Florida Panthers men något spel för dem har det inte blivit. Utan det har blivit spel i deras AHL-lag istället. I AHL har Abols spelat 26 matcher och gjort 14 (4+10) poäng.

Nick Ebert

Ebert gjorde succé i Örebro under förra säsongen och fick därför i belöning skriva på ett NHL-kontrakt som gjorde att han kunde flytta hem till Nordamerika igen. Amerikanaren fick ett kontrakt av Ottawa Senators med det blev inget spel för honom i NHL utan endast i deras AHL-lag där det endast blev en match. Han blev sedan snabbt bortbytad till New York Rangers där han förblivit under säsongen. Men det har inte blivit något spel för honom i NHL, utan återigen endast i AHL där han nu har gjort 34 matcher för New York Rangers AHL-lag – Hartford Wolf Pack. På hans 34 matcher har han bidragit med 12 (2+8) poäng.

Axel Jonsson Fjällby

Jonsson Fjällby provade lyckan redan förra säsongen, men vände tillbaka till Djurgården. Nu har satsningen tagit fart och han håller hus i Washington Capitals farmarlag Hershey Bears i AHL. Där har han gjort 19 poäng (11+8) på 50 matcher.

Felix Sandström

Sandström lämnade HV71 för att söka lyckan i Philadelphia Flyers organiastion. Det har bara blivit en match i farmarlaget Lehigh Valley Phantoms i AHL. Desto fler matcher har det blivit i Phantoms farmarklubb i EHCL, Reading Royals. Där har Sandström spelat 18 matcher och har en räddningsprocent på 88,1.

Gustav Lindström

Fick en säsong i SHL och Frölunda innan äventyret i NHL startade. Totalt har det blivit tre NHL-matcher i Detroit Red Wings utan att göra poäng. I farmarlaget Grand Rapids Griffins i AHL har det blivit fler matcher, 45 stycken och fem assist från Lindströms klubba.

Isac Lundeström

Lundeström spelade 27 matcher i NHL och AHL redan förra säsongen innan han återvände till Luleå och spel i SHL. Nu går satsningen vidare och det har blivit 15 matcher i NHL för Anaheim Ducks och 31 matcher i AHL i farmarlaget San Diego Gulls. Totalt har Lundeström gjort 19 poäng (7+12) i de båda lagen.

Joel Persson

Gick från Hockeyettan till NHL-kontrakt på en säsong, Persson tog det dock lugnt och spelade en säsong till i SHL innan flytten till Kanada blev av. Backen har fått chansen i NHL och Edmonton Oilers, även om det blivit flest matcher i farmarlaget i AHL Bakersfield Condors. 13 matcher i NHL och 22 matcher i AHL är facit hittills dern här säsongen. 17 poäng (2+15) har han mäktat med.

Jonathan Davidsson

Valde tidigt att satsa på ytterligare en säsong i SHL och Djurgården förra säsongen. Nu har han tagit steget till Ottawa Senators organisation, där har det blivit sex NHL-matcher och 18 AHL-matcher i farmarlaget Belleville Senators. Davidsson har gjort sex poäng (2+4) på de matcherna.

Lucas Elvenes

Röglesonen tillhör Vegas Golden Knights organisaton, men det har endast blivit spel i AHL och farmarlaget Chicago Wolves. Där har det blivit 49 matcher och 39 poäng (11+28).

Martin Fehérváry

Slovaken Martin Fehérváry skrev på för Washington Capitals organisation och lånades direkt ut till HV71 för att växa till sig ett år. Nu har det blivit fem NHL-matcher för Capitals och 45 matcher i AHL och Hershey Bears för backen. Totalt har han gjort 15 poäng (4+11).

Fotnot: Spelare med NHL-kontrakt och spelare i SHL idag är inte med i den här listan.

Kommentarer

Kommentarer