GUIDE: Allt du behöver veta om JVM

Hockeybladet ger dig en guide i allt du behöver veta om JVM, som startar på annandag jul och avgörs den 5 januari med finalen i Ostrava, Tjeckien.

Här är allt du behöver veta om JVM 2020, som avgörs i Tjeckien. Sverige spelar i Grupp A, de matcherna spelas i Werk Arena i Třinec. Juniorkronorna ställs mot Finland, Schweiz, Slovakien och Kazakstan i Junior-VM.

I grupp B ställs USA, Kanada, Tjeckien, Ryssland och Tyskland mot varandra. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Femmorna i varje grupp möts i ett negatiivt kval om vilka som åker ur JVM:s A-grupp.

Werk Arena

GUIDE: Allt du behöver veta om JVM
Foto: Werk Arena

Werk Arena ligger i Třinec cirka tre kilometer från den polska gränsen fem mil sydost om Ostrava. Staden har ungefär 35 000 invånare och det tar omkring fyra timmar att ta sig dit med tåg från huvudstaden Prag. Werk Arena byggdes 2014 och tar in 5 400 åskådare. Arenan ligger i ett arenaområde med flera hallar, fotbollsplaner och minigolfbanor. Det är oklart huruvida man vill spela minigolf mitt i vintern dock.

Staden Třinec grundades redan på 1400-talet men det var inte förrän 1931 den blev erkänt som just stad. Eftersom den ligger precis vid den polska gränsen blev den (naturligtvis) ockuperad av nazisterna under andra världskriget men återgick till Tjeckoslovakien efter krigets slut. i Třinec har de en speciellt dialekt vilket är en blandning av tjeckiska, polska och tyska, om det nu är någon som skulle hänga upp sig på detta.

Landet Tjeckien

Tjeckien kommer ursprungligen från Tjeckoslovakien vilket bildades 1918 efter första världskrigets slut. Den 1 januari 1993 delades landet upp i två delar genom en fredlig uppgörelse och blev Tjeckien och Slovakien. De är väldigt goda grannar och delar fortfarande samma språk. Landet är precis som Sverige med i EU men inte med i EMU. Därför tillämpas Tjeckisk krona som betalmedel. Just nu kostar en tjeckisk krona cirka 40 öre. Tjeckien likt andra länder är betydligt billigare att leva i än i Sverige. Här följer lite priser på saker i landet, priserna är i svenska kronor:

  • Öl: 15-20 kronor (restaurang)
  • Coca Cola: 12 kronor (restaurang)
  • Vatten: 9 kronor (restaurang)
  • Taxi 10 kilometer: Ungefär 130 kronor
  • Buss: 200 kronor månadsbiljett

Resa till Třinec

Att flyga direkt till Třinec är svårt, då det inte finns någon flygplats där. Det verkar även vara svårt att hitta bra tider till grannstaden Ostrava. Däremot går det direktflyg till Krakow därifrån tar det cirka fyra timmar med buss till Třinec. Alternativet är att flyga till Prag och sedan ta tåget därifrån till Třinec.

Vill man vara miljövänlig går det buss från Stockholm till Krakow via Köpenhamn. Resan tar 28 timmar och kostar under tusenlappen. Vill man hellre åka bil till Tjeckien är avståndet olika beroende på var man bor i landet såklart. Från Stockholm är det 160 mil, från Malmö 100 och Göteborg 130. Det absolut snällaste alternativet är tåg, men det kan vara väldigt struligt och tidskrävande.

Mästerskapet

Juniorkronorna kommer alltså att ställas emot regerande mästarna Finland, Slovakien, Kazakstan och Schweiz om fyra platser till slutspelet. Sverige vann sin grupp efter fyra segrar men föll sedan mot Schweiz i kvartsfinalen. Gruppen är densamma som förra året förutom att Schweiz och USA har bytt plats. Juniorkronorna inleder mot Finland på annandagen klockan 19:00.

Sveriges matcher 
Finland 26/12 kl 19:00
Schweiz 28/12 kl 19:00
Kazakstan 30/12 kl 15:00
Slovakien 31/12 kl 15:00

Slutspelet inleds den andra januari. Vart kvartsfinalerna spelas är beroende på var Tjeckien slutar någonstans då de alltid ska spela i Ostrava. Dock vinner Sverige sin grupp så spelar de sin kvartsfinal där. Semifinal och final spelas i Ostravar Arena.

Biljetterna är släppta och kostar från 120 kr 

Mer läsning
JVM: Juniorkronorna föll i kvartsfinalen – kritik mot Montén

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN