VM2020: Tjeckiens allstar team genom tiderna

Hockey-VM 2020 skulle startat idag, men det ställdes in på grund av pandemin som sprider sig världen över. Idag ger vi er i stället Tjeckiens allstar team genom tiderna.

Hockeybladet ger er Tjeckiens allstar team genom tiderna. Vi har med spelare som kommer från den tjeckiska delen av det forna Tjeckoslovakien i vårt allstar team.

Det är sex spelare ur en klassisk hockeynation som tagit tio VM-guld (sex stycken som Tjeckien). Bland dessa smått klassiska spelare som representerat landet ska sex spelare tas ut. Det är inte lätt, men vi gör ett försök.

Tjeckiens allstar team genom tidernaMålvakt – Dominik Hašek

Den går inte att blunda för ”The Dominator”, även om han inte lyckats just i VM. Hans meritlista är lång och respektingivande. Han debuterade i Tjeckoslovakiens landsag redan säsongen 1982/1983 och den sista landskampen för Tjeckien gjorde han säsongen 2005/2206 med att hålla nollan.

Fem VM, fyra OS och tre Canada Cup har han Dominik Hašek spelat.

Tjeckiens allstar team genom tiderna

Back – František Pospíšil

František Pospíšil var en dominerande back under 70-talet. Under sin karriär representerade han endast två klubbar, Kladno och en sista säsong i tyska Landshut.

Han har tre VM-guld på 70-talet, då Sovjetunionen var som starkast. Från VM och OS 1972 var han kapten i Tjeckoslovakiens landslag. Tio VM, tre OS och en Canada Cup har han spelat. Totalt blev det 376 landskamper för Tjeckoslovakien.

Tjeckiens allstar team genom tidernaBack – Oldřich Macháč

Oldřich Macháč är en legend inom tjeckosovakisk ishockey. Hela 425 landskamper under 12 säsonger. Tre VM-guld som främsta merit, även två EM-guld kan han ståta med.

Elva VM, tre OS och en Canada Cup finns på meritlistan.

Tjeckiens allstar team genom tidernaForward – Ivan Hlinka senior

Det vore tjänstefel att inte ha med Ivan Hlinka i allstar team. Dels är han utsedd till Tjeckiens bästa spelare genom tiderna, det skedde i maj 2004. 16 augusti samma år omkom Hlinka i en bilolycka.

Som spelare vann han elva VM-medlaljer, varav tre guld. Han representerade Tjeckoslovakien i 363 landskamper innan han 1981 lämnade för NHL. Totalt har han spelat elva VM, två OS och en Canada Cup.

Tjeckiens allstar team genom tidernaForward – Pavel Patera

Fyra VM-guld och ett OS-guld skojar man inte bort. Pavel Patera spelade hela 300 landskamper för Tjeckien, bland annat åtta VM, två OS och ett World Cup.

Han tillhör den exklusiva skaran spelare som har vunnit VM-, OS- och SM-guld. Totalt blev det drygt två säsonger i Elitserien, där han vann SM-guld med Färjestad.

Tjeckiens allstar team genom tidernaForward – Jaromír Jágr

Vad säger man om evighetsmaskinen Jaromír Jágr? 48 år och har inte annonserat att han slutar än. Han är med i den exklusiva trippelguldklubben, de som vunnit OS, VM och Stanley Cup. Debuterade i VM som 18-åring och har sedan dess representerat Tjeckien och Tjecksolovakien i nio VM till. Han har också spelat fem OS, två World Cup och en Canada Cup.

Totalt har han spelat 293 landskamper. Här hittar du mycket om Jágrs fantastiska karriär.

Tjeckiens allstar team genom tidernaCoachIvan Hlinka senior

Inte nog med att han var en fantastisk hockeyspelare, Ivan Hlinka var även en framgångsrik tränare. Bland annat blev han år 2000 den första europé som huvudtränare för ett lag i NHL, Pittsburgh Penguins.

Under sju säsonger var han huvudtränare för Tjeckiens och Tjeckoslovakiens landslag. Där blev det båda OS- och VM-guld. Som ledare blev det totalt sju VM, fyra OS och en Canada Cup.

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN