VM: Det här måste du veta om Lettland

Gruppspelet är avklarat – mission complete. Nu väntar slutspel med allt vad det innebär. Sverige får lättast tänkbara motstånd på pappret, Lettland. Hockeybladet fortsätter sin serie med ”Det här måste du veta om” med att ta tempen och kolla in läget inför kvällens motstånd – Lettland, häng med. 

Vi med lite fakta om landet i öst som en gång i tiden, för rätt längesen, tillhörde Sverige. Latvija heter landet på lettiska har endast 1,9 miljoner invånare på en yta stor som Dalarna och Gästrikland tillsammans. Den största exporten är fotomodeller. Ginta Lapina, Dana StuceSabine Jemeljanova och Svieta Nemkova är några exempel på modellexporter från landet.

Slösaktiga letter

Någonting prioriteras hårt i Lettland är internet, kan tänkas märkligt. Man ligger precis under Sverige i snitthastighet på bredband. En tredjedel av invånarna bor i huvudstaden Riga, en gång i tiden den största staden, i Sverige(!). Tyckte ni att Sverige har mycket skog. Då kan jag berätta att Lettland nästan ligger på samma nivå, 54 procent av Lettland består av skog. Letterna på andra sidan Östersjön är mycket duktiga på att konsumera saker. Det finns uträkningar på att om alla länder vore lika ”slösaktiga” på jordens resurser, skulle det behövas 3,1 jordklot.

Uppfann jeansen

Det kryllar inte direkt av lettiska uppfinnare, de kan stoltsera med att varit före jänkarna med jeansen. Mannen hette Jacob Davids och tog hjälp av en viss Levi Strauss för att skapa ett par ”slitstarka” byxor. Lettland gick med i EU 2004, tio år senare, fick de den europeiska valutan Euro. Nationaldagen är den 18:e november eftersom det var just det datumet 1918 man första gången blev självständiga. Den andra gången skedde 1991 då Sovjetunionen upplöstes.

Inget lätt land

Den frasen känner nog de flesta svenskar till. I Åbo-VM 1997 skulle Sverige möta Lettland och medierna skrev ut frasen om och om igen. Man ville helt enkelt ta ner svenskarnas tro på en storseger första gången de skulle mötas. Hur slutade matchen då – jo oavgjort 1-1 efter en viss Artus Irbe i Lettlands mål storspelat. Nu är facit denna att Sverige har mött dessa letter sexton gånger och inte förlorat en enda match under ordinarie tid. Den enda matchen Tre Kronor förlorade var i Bern 2009 då Lettland vann efter straffar i gruppspelet. Dock redde det ut sig, Sverige placerade sig på bronsplats. Lettland har aldrig gått vidare från kvartsfinal, vi får verkligen hoppas på att denna svit inte bryts ikväll.

Högljudda supportrar 

Precis som de ryska supporrarna är de lettiska väldigt högljudda, med sitt Latvija kommer de höras, det kan jag lova. De färgade Köln bra senast där de snöpligt missade slutspel med minsta möjliga marginal då de förlorade efter förlängning mot värdlandet efter tyskarna kvitterat med bara sekunder kvar av ordinarie tid. Nu fick man en viss revansch när man i sin tur slog ut Danmark med matchens enda mål i Herning under tisdagen.

Har du missat någon av de tidigare delarna i ”Det här måste du veta om”?
Här kan du nå informationen om matchen mot Ryssland

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN