Tre Kronor vann grannfejden – nu väntar drömfinal

Tre Kronor är klara för final i hockey-VM efter att ha besegrat sina grannar i öst med de klara segersiffrorna 4-1. Final väntar mot Kanada som tidigare besegrat Ryssland i den tidigare semifinalen.

Det klassiska mötet mellan Sverige och Finland i semifinalen, innebar en drömstart för Tre Kronor. Den svenska backen Alexander Edler, till vardags i Vancouver Canucks, öppnade stora kanon och 1-0 var tidigt ett faktum. Grannarna i öst kvitterade dock redan efter tre minuter, via Joonas Kemppainen. Det oavgjorda resultatet stod sig perioden ut.

Tre Kronor sköt skarpt i powerplay

I den andra perioden hamnade matchen i lite av ett dödläge. Båda lagen spelade något avvaktande och de riktigt heta målchanserna lös med sin frånvaro.

Fem minuter in perioden fick Sverige powerplay efter att Valtteri Filppula dragit på sig en utvisning. Det utnyttjade John Klingberg när han skickade iväg ett rungande hårt och snabbt handledsskott. Sveriges framgångar i spelformen med en man mer fortsatte att visa högsta klass bara minuterna senare. Stjärnskottet William Nylander hittade nät efter att parhästen, Nicklas Bäckström, gjort förarbetet. Sverige går till den sista pausvilan med ledning 3-1.

I den tredje och sista akten visade Sverige upp ett stabilt och säkert spel utan att backa hem för mycket. Med sex minuter kvar att spela kom också spiken i kistan när Joakim Nordström prickade in 4-1 bakom Harri Säteri. Tre Kronor är nu klart för final mot Kanada i ishockey-VM 2017 i Köln och Paris.

Sverige-Finland 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)
1–0 (01.49) Alexander Edler (Nicklas Bäckström)
1–1 (04.45) Joonas Kemppainen (Juhamatti Aaltonen)
2–1 (24.36) John Klingberg (Oliver Ekman Larsson, William Nylander), spel fem mot fyra
3–1 (34.52) William Nylander (Nicklas Bäckström), spel fem mot fyra
4–1 (53.52) Joakim Nordström (Marcus Krüger)
Skott: 41–23 (11–5, 15–6, 15-12)