STÖRLINGE: Så slutar Hockey-VM

Idag inleds slutspelet i årets VM med kvartsfinaler. Skribenten Svante Störlinge har fått den stora äran att tippa utgången av de resterande matcherna.

Kvartsfinaler

USA – Finland, LANXESS arena, 16.15
Det ungdomliga USA har verkligen imponerat i gruppspelet. Man vann sex av sju matcher och förlusten kom i premiären mot värdnationen Tyskland. Sedan dess har man tagit de planenliga segrarna men även slagit både Ryssland och Sverige. Finland har blandat och gett där bottennappet mot Frankrike sticker ut. Kritiken har varit hård men finnarna har ryckt upp sig. Tveksamt om det räcker dock.
De går vidare: USA

Ryssland – Tjeckien, AccorHotels Arena, 16.15
Den ryska maskinen har gått igång och börjar varva upp på allvar. Man har haft det offensiva övertaget och bra målvaktsspel vilket resulterat i fina prestationer. Den enda förlusten var mot USA och så slog man Tre Kronor efter straffar. Tjeckien har samtidigt tagit sig till kvartsfinal, vilket var förväntat. Dock med endast tre vinster under ordinarie tid. Bland annat blev det endast en 1–0-seger efter förlängning mot Norge. Man har inte riktigt övertygat. Fördel den ryska maskinen alltså.
De går vidare: Ryssland

Kanada – Tyskland, LANXESS arena, 20.15
Det kanadensiska laget klev på hårt direkt i gruppspelet men fick en dipp under två matcher där resultaten inte riktigt blev som tänkt. Dock studsade man tillbaka i slutet av gruppspelet, något som gynnar laget. Bottennappen är avklarade. Kanada har varit skoningslösa när man varit bra. Tyskland klarade med knapp marginal att ta sig till kvartsfinal. Här kan hemmapubliken kanske bära sitt lag till en storskräll? Man har varit lite ojämna men man slog till exempel USA i premiären.
De går vidare: Kanada

Schweiz – Sverige, AccorHotels Arena, 20.15
Svenskarna är favoriter men man ska alltid lyfta ett varningens finger för Schweiz. Visst, man slog Kanada efter förlängning men man rår inte på Tre Kronor. Ett lag som spelat ihop sig även om kanske inte spelet i ”special teams” sitter. Det svenska laget passar inte riktigt Schweiz och man har verktygen för att ta sig vidare. Den fina backbesättningen, Henrik Lundqvist och den tillspetsade offensiven visar vart skåpet ska stå i Blå-gula färger.
De går vidare: Sverige

Semifinaler

USA – Sverige, LANXESS arena, lördag
De spelade i samma grupp och möttes tidigt i turneringen. Det slutade med amerikansk seger. De amerikanska landslagen har presterat bra de senaste åren, men främst det allra senaste året. Junior- och damlandslagen har radat upp framgångar med en rad VM-guld. Nu är det kanske dags för herrarna? Sverige måste ha kommit upp i full kapacitet vid det här laget vilket man inte riktigt gjort hittills. Samtidigt tror jag att Tre Kronor fått till spelet vid det här laget och den sista pusselbiten, ”special teams”, har fallit på plats. Unga USA rår inte riktigt på stjärnspäckade Tre Kronor i en semifinal.
De går vidare: Sverige

Ryssland – Kanada, LANXESS arena, lördag
Mycket ovisst. Spelskickliga Ryssland som utvecklats men man saknar Sergei Mozyakin. Det kommer märkas i slutskedet även om man har ett bra lag. Ryssarna ställs mot Kanada vilka gått som en ångvält stundtals. Det ryska målvaktsspelet har varit av hög klass vilket skulle kunna rädda laget som även har den sedvanliga spelskickligheten. Kanada har ett komplett lag där även åldermannen och före detta Färjestadsbacken Chris Lee bidrar på allvar och talangerna Nathan MacKinnon och Mitch Marner stundtals haft lekstuga. Fortsatt ovisst dock. Svårt att tippa, minst sagt.
De går vidare: Kanada

Bronsmatch

USA – Ryssland, LANXESS arena, söndag 16.15
Ytterligare en oviss match. Två lag som presterat bra under turneringen. Frågan är då vilka som vill mest efter besvikelse i semifinalen. Då kan USA vara starka. Det ryska laget riskerar nog att bära med sig sina ledsna miner. Den amerikanska andan lyfter laget och man kliver in stenhårt mot ryssarna som man även slog i gruppspelet. Ynglingarna med Clayton Keller i spetsen kommer bara att gå ut och köra helt enkelt.
De tar bronset: USA

Final

Sverige – Kanada, LANXESS arena, söndag 20.45
Det hela ska alltså avgöras. Sverige har kanske aldrig haft ett mer meriterat lag i ishockey-VM. Det är dags att ta det där guldet. Men först ska Kanada besegras. När det blev guld senast så var det just Kanada som besegrades i semifinalen i Globen. Den svenska backbesättningen är turneringens bästa och man har även ”King Henrik” i mål. Lyckas firma Bäckis–Nylander framåt kan det gå vägen. Men först ska man lyckas bromsa ett Kanada som lagt i högsta växeln. Lyckas svenskarna hålla sig undan utvisningar och prestera i special teams kan det gå. Dock har man inte lyckats med något av detta under hela turneringen vilket kan sinka laget. Kanada förlorar sällan finaler. Det gör man tyvärr, för svensk del, inte den här gången heller.
De tar guld: Kanada

Vad tror ni?
Dela med er av era tankar på Facebook, Twitter eller nedan i kommentarsfältet!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN