Sanningen bakom VM-isen

Hockeybladet mötte Peter Ulf Hirvell som är VD för företaget som har levererat kylteknik, sargerna, ismaskinerna och personalen som sköter dem under VM.
– Isen var lite för mjuk och det ledde till en del klagomål från de som förlorade, säger Peter Ulf Hirvell.

Peter Ulf Hirvell har inte bott i Sverige på 21 år. Företaget som han är VD för finns i Österrike och heter AST. Det är de som har hanterat kyltekniken under VM i Danmark.

– Vi börjar med att vi får en plan på morgonen när det är träning och när det är matcher. Så lägger vi upp när vi kör isvård. Beroende på vad det är för spel, om det är träning så hyvlar vi av lite mer eller lite mindre. Lägger på mer vatten eller mindre vatten. Vi har två personer som hela tiden kör ismaskinerna. Sen har vi fyra andra som jobbar i skift och sköter kylmaskinerna, ställer in rätt temperatur. Det här är ju då 15-16 timmars skift så länge det är tävling, säger Peter Ulf Hirvell.

Rörigt under omvandlingen

Det är första gången som man har en isbana i Royal Arena. Innan turneringen drog igång behövdes lite mer än en vecka för att bygga upp hela isbanan. Det behövs ungefär tre dagar för att plocka ihop allting och processen kräver tolv lastbilar. Även fyra kylaggregat måste bort då Royal Arena inte är en hockeyarena utan en evenemangsarena från början. Det har varit rätt rörigt under omvandlingen.

– Normalt sett kan man bygga det här på sju dagar. Vi har tagit lite längre tid här. Det har varit så att vi har byggt samtidigt som man har byggt läktare, temporära omklädningsrum och lyse och allt det här som andra har byggt. Man får sträcka ut byggprogrammet lite grann när man ska enas med många andra om samma yta att bygga på.

”De klagade lite grann i början”

Trots allt det hårda arbetet kom en del klagomål att isen inte höll den kvalité som ett VM kräver, särskilt under inledningen av turneringen. Det var varmare än vad de hade beräknat, de använde för lite kylenergi, vilket ledde till att isens temperatur inte var tillräckligt låg.

– Om du bara vill stå på ett par skridskor så var isen första helgen helt okej, men isen var lite för mjuk och det ledde till en del klagomål från de som förlorade. När isen är mjukare så går pucken långsammare, det gäller för båda. Men jag håller med alltså. Isen var inte på topp och det gällde både här (Royal Arena) och i den andra arenan i Herning (Jyske Bank Boxen).

Sverige har inte förlorat en match i detta VM och Peter Ulf Hirvell hävdar att han inte vet om Tre Kronor har klagat på isens skick.

– Men jag kan säga såhär att ett annat världsledande lag som gärna inte förlorar, de klagade lite grann i början. Men när de hade förlorat, då sa de att det inte var isens fel att de förlorade.

Isen har blivit bättre under turneringen

Som tidigare nämnt är Royal Arena en evenemangshall vilket har gjort att arbetet med att underhålla isen blivit betydligt mer krävande. Men åtgärderna som har tagits under turneringens gång för att stävja problemen som uppkommit har gett resultat.

– Man lär sig att när det är en isbana så ska dörrar alltid vara stängda. Här går in 12 490 människor, när de kommer in utifrån då är det ju inte vinter precis. Då tar de med sig väldigt mycket värme. Vi kyler ju ned rummet och då är det viktigt att den kylan som är där inne stannar. Det har införts regler att alla dörrar måste vara stängda, det är det som är rutin i en riktig ishall. Tack och lov, skulle jag vilja säga, att i takt med att turneringen blivit bättre så har också isen blivit det. Nu ligger isen på, jag skulle vilja säga, absolut bra spelbar klass.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN