IIHF-BASEN: VM ska spelas i Belarus som planerat

VM ska spelas i Belarus som planerat, det säger IIHF-basen René Fasel på Internationella Ishockeyförbundets hemsida.
– Det har inte förts några sådana diskussioner, säger René Fasel.

IIHF-basen René Fasel säger i ett uttalande på Internationella Ishockeyförbundet, IIHF:s, hemsida att VM ska spelas i Belarus som planerat. Detta efter Lettlands premiärminister Krisjanis Karins utspel i förra veckan om att de inte kan arrangera VM tillsammans med Belarus nästa år. Något Sportbladet var först att rapportera om.

– Jag tror att händelserna i Belarus dramatiskt förändrar situationen, säger han till LTV7 enligt nyhetsbyrån Tass och fortsätter:

– Nu ser jag inte hur vi som land ska kunna organisera VM tillsammans med Belarus. Jag har redan bett idrottsdepartementet att kontakta internationella ishockeyförbundet för att hitta en lösning på hur vi bäst fortsätter framåt.

Tre inställda VM i modern tid

Enligt Fasel finns det inga planer att stoppa VM i Belarus som det ser ut just nu och frågan har inte ens diskuterats inom IIHF.

– Det har inte varit några diskussioner om att flytta till andra arenor eller andra länder. Vi har inte heller blivit kontaktade av länder som skulle vilja stå värd för VM nästa år. Vi har godkänt värdarna och förutsättningarna i Belarus och Lettland. Vi har också arbetat med organisationerna i de båda länderna om hur VM ska organiseras där, säger René Fasel president i IIHF till IIHF:s hemsida.

Det är endast tre världsmästerskap på seniorsidan som har ställts in. Dels Dam-VM 2003 i Kina som ställdes in på grund av sars-viruset och både dam- och herr-VM i år.

Följer situationen

IIHF följer situationen i Belarus och skulle situationen bli ohållbar kan det bli ändringar. Enligt Fasel gäller det även andra värdnationer som till exempel Lettland. När VM-länderna utsågs för tre år sedan vann Belarus och Lettland stort över motkandidaten Finland.

Fasel är ledsen över hur situationen har utvecklat sig i Belarus.

– Jag blev så ledsen av att se bilderna som sändes ut från Belarus. Jag tänkte på alla våra nuvarande och före detta kollegor vi lärt känna i Belarus under alla år. Jag hoppas att landet kan gå stärkta ur denna svåra period, säger Fasel.

De ska spela i Minsk

De länder som förutom Belarus och Sverige ska spela i Minsk nästa sommar är Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Slovakien, Danmark och Storbritannien.

I Riga spelar förutom värdnationen Lettland även Kanada, Finland, USA, Tyskland, Norge, Italien och Kazakstan.

VM i Minsk och Riga går under parollen ”Passion, no borders”, passion utan gränser.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN