FAKTA HOCKEY-VM: Vilka är egentligen bäst

Fakta Hockey-VM: Vilka är egentligen bäst? Vilka är den bästa hemmanationen? Hur står det till med våra svenska Tre Kronor. Hockeybladet reder ut detta och ger dig statistik i från världens mest älskade och hatade turnering.

Hur står det till med turneringen alla verkligen älskar eller hatar. Här nedan kan du läsa om fakta över Hockey-VM. Det mesta av statistiken är hämtad från Wikipedia. Funderar du på en fin oddsbonus, då ska du kolla in detta.

Det första världsmästerskapet spelades i Belgien av alla ställen. Eller nja, det var egentligen inget världsmästerskap utan ett olympiskt spel. Ska man vara riktigt ärlig var detta inte ens en turnering, utan en uppvisning under sommar-OS och det var egentligen inte Kanada som vann, utan Winnipeg Falcons som representerade Kanada. Hursomhelst så erkändes detta som en officiell världsmästerskap efterhand och Kanada hade tagit historiens första VM-guld. Att tillägga är Sverige förlorade finalen mot Kanada, men blev ändå fyra i turneringen då det skulle spelas om alla medaljer. Efter finalförlusten fick vi möta USA i en match om silvermedaljen osv. Fyra år senare var ishockey en officiell OS-gren. Vi antar att uppvisningen var bra alltså.

Faktum är att Kanada vann de sex första gulden i VM och fram till kriget vann landet guld elva gånger på 13 försök.

Stormakten Sovjetunionen

Storbritannien, av alla länder, var det första landet utanför Nordamerika som vann mästerskapet. Detta skedde 1936, även detta under olympiska spelen. (Fram till XXXX spelades OS och VM som samma turnering var fjärde år). 1947 var första gången turneringen spelades i serieform, att alla mötte alla och Tjeckoslovakien vann guldet på hemmaplan. Tjeckoslovakerna blev även det första landet att vinna guld på hemmaplan. Kanske var det på grund av att Kanada inte ställde upp.

Fram till 1954 i Sverige, med Tre Kronor som regerande mästare, hade Sovjetunionen inte vunnit något guld. Detta av den enkla anledningen att de inte ens ställt upp tidigare. Snacka om en grym debut för stormakten. Dock tre år senare var det dags för Sverige att vinna i just Sovjet.

Från 1963 till 1983 vann Sovjetunionen 17(!) gånger och hela nio(!) år i rad innan det på senare tid har blivit mer utspritt. Sovjet är ju tillsammans med Ryssland de landet som vunnit flest mästerskap (27). Detta trots att de inte ställde upp de första 20 turneringarna. (Det ska även tilläggas att Kanada inte deltog under stora delar av sjuttiotalet på grund av bojkott).

Tre Kronor på fjärde plats

Förutom Sovjet/Ryssland och Kanada är även Tjeckoslovakien tillsammans med Tjeckien de tre främsta i hockey-VM. På en stolt fjärdeplats seglar de svenska tre kronorna in med sina elva guld. I medaljligan ligger dock Sverige på en andraplats tillsammans med Sovjet en medalj bakom Kanada.

När mästerskapet spelats i Sverige har det skett speciella saker.

• 1954 vann Sovjetunionen sitt första mästerskap.
  • Sverige var det första landet att arrangera mästerskapet två år i följd. -69 och -70.
  • Slovakien vann sitt första (och enda) guld i Sverige 2002.
  • Finland vann sitt första guld 1995.
  • VM:s största seger ägde rum i Stockholm 1949 då Kanada slog Danmark med 47-0.

Dessutom är Sverige det första landet att vinna OS och VM samma år, 2006.

De har arrangerat VM flest gånger

De flesta tror att just Kanada är ett riktigt hockeytokigt land. Ja det är de också. Men inte när det gäller världsmästerskap. Faktum är att Kanada endast arrangerat mästerskapet en enda gång och det var så sent som 2008. Det internationella förbundet firade hundraårsjubileum och staden Quebec firade 400 år. Läge för fest, eller hur?

Ogromnoe spasibo sa ryssarna och vann med 5-4 i sudden death. Snacka om partykiller? Det sjuka är att Kanada ledde med 4-2 efter halva matchen. Här nedan kan ni se sammandrag från matchen:

Sverige är tillsammans med Tjeckien och Schweiz det landet som arrangerat mästerskapet flest gånger, nio. Kanada har alltså vunnit 26 guld utan att vunnit en enda gång på hemmaplan, eller ens i Nordamerika.