CHOCKEN: Schweiz är klara för final

Det blir alltså Schweiz mot Tre Kronor i final på söndag då de vann mot Kanada i semifinalen. Matchen slutade 3-2 och skrällen var därmed ett faktum. Kanadensarna får nöja sig med att spela om bronset mot USA.

Redan i kvartsfinalen skrällde Schweiz när de slog ut Finland, nu kom nästa knall. De flesta troddde nog antagligen att Kanada skulle vinna ganska enkelt. Men det kommer att bli Schweiz som spelar final mot Tre Kronor under årets VM-turnering. Sverige spelade den tidiga semifinalen och gick segrande med 6-0 mot USA.

I den sista semifinalen i den första perioden sköt Tristan Scherwey in 1-0 målet för schweizarna, i den andra perioden kvitterade Kanada genom Bo Horvat. Bara några minuter senare var schweizarna tillbaka i förarsätet. Gregory Hoffman gjorde mål i numerärt överläge.

Rysare i tredje

Sex minuter in i den sista akten producerade Gaetan Haas 3-1 och kanadensarna såg rejält bleka ut. Nu började istället de flesta fundera på om de verkligen skulle klara av att vända den här tillställningen.

Laget från Nordamerika etablerade också en jättepress i slutminuterna. Connor McDavid passade till Colton Parayko som bombade in ett slagskott från backposition. Kanada gjorde allt de kunde under de sista forceringarna och tog ut målvakten. Det blev en riktigt rysare mot slutet trots allt. Men pucken hittade aldrig nätmaskorna och till sist fick Kanada erkänna sig besegrade. Den Schweiziska målvakten Leonardo Genoni blev den stora hjälten. Skottstatistiken slutade på 45-17 till Kanadas favör men matchen slutade 3-2 till Schweiz.

Nu väntar schweizarna i finalen mot Tre Kronor i Royal Arena. Den matchen spelas klockan 20.15 i morgon. Innan sista matchen kommer bronsmatchen spelas klockan 15.45, där ställs Kanada alltså mot USA.