HOCKEY-VM: Detta visste du inte om Slovakien

Imorgon klockan 12:15 släpper domaren pucken mellan de obesegrade kronorna från Sverige och slaverna från hjärtat av Europa, Slovakien. Även om Sverige har gått som tåget i detta VM med fyra raka segrar finns potentialen till att det kommer bli en stenhård fajt i morgondagens möte. Räkna åtminstone med en stenhård fajt på läktaren. 
Här fortsätter Hockeybladets serie: “Detta visste du inte om..” – Slovakien.

Vi börjar som vanligt med lite fakta om landet Slovakien. Slovakien uppkom igen 1993 efter att tillsammans med Tjeckien utgjort Tjeckoslovakien fram till andra världskrigets slut 1945. Det finns ganska få kändisar från detta land även om supermodellen Adriana Karembeu född Sklenaříková kommer ifrån Brezno i centrala Slovakien. En annan person som slovakerna kan stoltsera med är Matthias Bel som kom på ett sätt att mäta avståndet mellan solen och jorden redan på 1700-talet.

Kända ishockeyspelare

Sedan har vi ju en drös hockeyspelare från landet som återuppstod 1993 efter upplösningen av Tjeckoslovakien. Eller vad sägs om stjärnor som Marián HossaMiroslav Šatan och Sverigebekantingen Karol Križan som var en stark bidragande orsak till Modos SM-Guld 2007. Däremot är den största stjärnan Zdeno Chára med sina närmare 1500 NHL-matcher och för Boston med Stanley Cup-Guldet 2011 som kryddan på moset. Blev utvald till Slovakiens bästa spelare (guldpucken) tre år i rad 2009-2012. Var dessutom med och bidrog till Slovakiens silvermedaljer 2000 och 2012.

Nytt land

När Tjeckoslovakien upplöstes blev alla framgångar i ishockey tjeckiska vilket betydde att det var Slovakien som fick börja om från början. Dock gick det väldigt fort att ta sig upp igen efter segrare av C-VM 1994, man slog Bulgarien i VM-premiären med hela 20-0. Året efter vann Slovakien B-VM överlägset och var tillbaka i A-VM på kortast möjliga tid. De förlorade inte en enda match på dessa två år. I premiären 1996 fick Slovakien svårast möjliga motstånd i Kanada, men klarade av ett oavgjort resultat 3-3 (på den tiden kunde mirakulöst nog matcherna sluta oavgjort).

Framgångstiden

2000-talet blev ett framgångsrikt årtionde för Slovakien då man redan efter millennieskiftet fick silver i VM efter en finalförlust mot de forna lagkamraterna i Tjeckien. Två år senare skördade man sitt första guld efter att ha besegrat Tre Kronor i semifinalen och Ryssland i finalen. Efter att ha fått lyfta pokalen i Scandinavium året innan följdes VM i Finland där man tog en medalj från ”storebror” Tjeckien och erövrade bronset. Efter detta började det rasa ner lite sakta och man fick nöja sig med att ”bara” gå till kvartsfinal. Dock skulle det komma medalj igen, när mästerskapet kom tillbaka till Sverige 2012. Så man kan säga att slovakerna trivs uppe i norr.

Dagens Slovakien

Hur kommer detta lag att ställa sig mot Tre Kronor i morgon. Här har vi trots allt ett lag som just för tillfället ligger 4:a och kämpar om en slutspelsplats. Man spelade en rafflande premiär mot Tjeckien där man tillslut föll snöpligt efter förlängning då tjeckerna kvitterat med nio sekunder kvar (!) av ordinarie tid. Vi får se hur detta snöpliga poängtapp påverkar slutsummeringen av tabellen. Efter Sverige har de Ryssland och Vitryssland kvar att möta. Var beredda på att slovakerna kommer göra allt för att ta poäng mot Sverige för att ta en kvartsfinalplats. Oavsett kommer denna turnering att ta Slovakien ett fall framåt då de förra året i Tyskland klarade sig kvar i toppdivisionen med nöd och näppe. Kanske kan man börja bygga på en storhetstid igen?

Missade du ”detta visste du inte om Österrike” så finner du denna här. 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN