HOCKEY-VM: Detta visste du inte om Österrike

Ikväll tar sig de svenska hjältarna i Tre Kronor an Örnarna från Österrike för den fjärde matchen i årets ishockey-VM. Förutsättningarna för att det ska bli en målfest och god segermarginal finnes i allra högsta grad. Är motståndet verkligen så enkelt? Här följer Hockeybladets serie: ”Detta visste du inte om..” – Österrike.

Vi börjar med lite fakta om landet Österrike innan vi hoppar in på det sportsliga. Förutom att två personer som helst alplandet helst skulle glömma, finns det ju gott om personer som Österrike kan vara stolta över, till exempel Mozart. Landet har ungefär en miljon färre invånare än Sverige (ovan jord), dock är vårat avlånga land uppe i norr betydligt större än Red Bulls hemland nere i Centraleuropa. Landet gränsar till många länder bland andra Tyskland, Italien, Schweiz, Slovakien mm. Dessutom kommer 90-talets stora hjälte Arnold Schwarzenegger från landet som kan stoltsera med att ha uppfunnit… symaskinen.

Sport

Med tanke på hur Österrike är uppbyggt, på höjden och inte på bredden, är det inte så konstigt att deras största stjärnor inom sportens värld sysslar med någon form av utförsåkning. Oavsett om man sitter i en bob eller hoppar några hundra meter på slutet av en backe, är det där framgångarna skördas. Man är helt enkelt inte lika bra som Sverige på en isyta 30×60 meter.

Sjutton gånger har Tre Kronor mött Österrike i någon form av ishockeymästerskap, det som är mest anmärkningsvärt är att de rödvita faktiskt lyckats vinna två gånger, dock var nog ingen som läser detta född på den tiden. Första gången var VM 1930 i Krynica, Polen. Den andra gången var precis efter kriget 1947 i Prag. Som lite kuriosa kan vi tillägga att matchen efter, 1949 då vann Sverige med hela 18-0!

Österrike har trots sin starka inledning (nåja?) på ishockeyns historia mest harvat i de nedre regionerna, mellan 60-talet och 80-talet till exempel så pendlade man mellan B och C-VM. Några gånger har man arrangerat mästerskapet, något som alltid slutat på samma sätt, att man åkte ur A-VM. En rolig sak, 1977 arrangerades A-VM i Österrike utan att landet spelad, de spelade i B-VM i Japan i stället, oklart varför turneringen gick just i Österrike.

Truppen

Hur är Österrikes trupp då? De har 22+3 spelare anmälda, 76procent kommer från den inhemska ligan ”Erste Bank Eishockey Liga”. Dessutom finns det en spelare från SHL i denna trupp Konstantin Komarek, eller ja SHL och SHL – han spelar ju i Karlskrona som bekant åkte ur.

Örnarna har en ”gammelgubbe” i i laget. Sverigebekantingen Bernhard Starkbaum, har spelat i både Brynäs och Modo. Ni kanske känner igen honom därifrån. 32-åringen spelade i Sverige och SHL mellan åren 2012-2016. En spelare som man faktiskt borde lägga på minnet, är NHL-spelaren Michael Raffl som dessutom är en Sverigebekanting då han 2011-2013 spelade i Siljans södra stolthet Leksand. Numer spelar 29-åringen i Philadelphia Flyers.

Fakta Österrike: 

Invånare: 8,7 miljoner
Valuta: Euro
Språk: Tyska
EU: Ja
Kända personer: Adolf Hitler, Josef Fritzl, Wolfgang Amadeus Mozart, Ferdinand Porsche, Arnold Schwarzenegger.
Antal VM-Medaljer: 2 Brons (1931,1947)

Här kan du finna ”Det visste du inte om” när det var Frankrikes tur. 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN