Spelarfacket till attack mot CHL

Det svenska spelarfacket, Sico, är bekymrade inför starten av CHL. På sin hemsida varnar de för konsekvenserna och oron för medlemmarnas hälsa är överhängande.

Bakgrunden till spelarfacket, Sicos, utspel är bland annat det som hände Brynässpelaren Daniel Paille förra säsogen. En vårdslös tackling som kanske ändade hans karriär. Sico menar att arbetet med spelarnas säkerhet, som är tas på största allvar i SHL, negligeras i andra europeiska ligor. Därför kan det vara farligt att spela i CHL för SHL-spelare.

Varningen

Sico utbildar sina medlemmar kontinuerligt om vilka risker som finns med tveksamma och farliga tacklingar med fokus på direktkontakt mot huvudet.
Då spelarna är de som kan påverka situationen på isen mest, blir deras ansvar och respekt emot varandra i speciellt utsatta situationer av största vikt och det som kan göra skillnad på hur utgången av en närkampssituation blir.

Även SHL prioriterar att få bort farliga tacklingar mot huvudet genom information om konsekvenserna av hjärnskakningar, det görs även ett gediget arbete i situationsrummet under matcherna där potentiellt farliga situationer granskas. Detta grepp har varit en betydande faktor i Sicos och SHL:s högt prioriterade arbete för en förbättrad spelarsäkerhet.

Allt arbete som tidigare lagts ned, och som nu läggs ned, på denna problematik hänger ihop med bestraffningssystemet som finns inom svensk ishockey. Bestraffningssystemets huvudsyfte är, med sina olika delar, till för att göra svensk ishockey så säker som möjligt för spelarna, skriver Sico på sin hemsida.

Sico uppmanar CHK, Internationella Ishockeyförbundet (IIHF), Svenska Ishockeyförbundet (SIF) och andra inblandade parter att ta krafttag för spelarnas säkerhet även i CHL.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN