CHL: Här protesterar fansen mot storföretaget

0
1783
Foto: Privat
Under kvartsfinalen i CHL mellan Djurgården och Red Bull München protesterade hemmalagets supportrar mot storföretaget Red Bull. Anledningen är deras investering av klubbar runt om i världen. 

Inför CHL – matchen kunde man läsa på Järnkaminernas Facebooksida: ”Oavsett match, oavsett sport. Försvara föreningsdemokratin, bekämpa Red Bull och alla andra som hotar den”. Vidare uppmanar supporterföreningen att alltid stå upp för föreningsdemokratin. ”Vi har turen att tillhöra ett land där 51%-regeln som fastslagits inom svensk idrott i det stora hela skyddar oss från liknande maktövertaganden. Men den regeln, den grundbulten i svensk föreningsdemokrati, har länge varit och lär nog fortsätta vara hotad.” 

I Sverige har vi den så kallade 51 procents-regeln vilket betyder att samtliga föreningar inom svensk idrott måste ägas av medlemmar med minst 51 procent. Detta betyder att det är medlemmarna i en förening som har majoritet på bland annat årsmötet och så vidare.

Äger fyra fotbollslag och två ishockeylag 

Varumärket Red Bull med specialitet på energidrycker äger ett tiotal klubbar runt om i världen. Bland annat Münchens hockeylag i CHL. Det Österrikiska företaget äger dessutom både ett fotbollslag och ett ishockeylag i Salzburg. I Tyskland har de erövrat Leipzig och i USA New York.

De svenska fansen har i flera år kämpat stenhårt för att bevara 51 procent-regeln just för att föreningar inte ska köpas upp av liknande företag som Red Bull.

 

 

Läs mer om CHL här >>>

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

sex − 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.