Foto: Bildbyrån

Nästan 500 NHL-matcher som spelare, nio säsonger som tränare och nu är Peter Popovic inne på år sex som assisterande förbundskapten i Tre Kronor.

Med knappa veckan kvar till VM har Tre Kronor hunnit samlas i Stockholm, tränat ett antal pass och mött Ryssland hemma på Hovet. Hockeybladet träffade assisterade förbundskaptenen Peter Popovic och fick en syn på arbetet inför VM. Men först väntar Tjeckien i eftermiddag.

Första matchen blandade och gav

I torsdags slog Tre Kronor Ryssland hemma på Hovet. En insats som blandade och gav menar “Poppe”.

– Det såg lite ringrostigt ut tycker jag. NHL-killarna har inte spelat på länge och en del har bara varit på is för sig själva. Det går lite fortare än så där ute.

– Det syntes hela matchen men det blev bättre.

Har två matcher till på sig

Efter ett en ledig fredag väntar alltså match mot Tjeckien i eftermiddag. Orken är det inga problem med trots att matchen i torsdags tog en del på spelarna.

– Det var en del backar som hade rejäl puls när de kom och bytte. Samtidigt så känner vi, just på NHL-killarna, att vi behöver spela igång dem.

– Vi har ju bara de här tre, nu två, matcherna på oss.

Beskriver det som lite “high chaparral”

Matchen mot Ryssland handlade mycket om att spela av sig ledigheten menar Popovic. Att det inte var fläckfritt var inte oväntat.

– Det såg lite kantigt ut, folk åkte och ramlade. Det såg lite “high chaparall” ut men vi hade förväntat oss det.

Han påpekar att det inte varit någon mjukstart och att man gått ganska hårt åt spelarna. Det har varit hårdkörning och full fart från början.

– Vi har kört två pass om dagen. Det har inte varit någon mjukstart. De har inte fått ha det lite skönt och mysigt utan vi har gått på dem rätt så tufft. Sen så match mot ryssarna också.

– Just därför är det skönt för moralen också att komma tillbaka från 1–3.

Spelarna visar karaktär

Efter att ha hämtat upp 1–3-underläget är “Poppe” nöjd att laget kom tillbaka, trots den oömma behandlingen och tröttheten som kom under matchen.

– Vi tvingade fram en förlängning och lyckades vinna. Skönt att vi visar karaktär och lite ryggrad.

– Annars är det lätt att ryssarna får en ledning och tiden rullar på. De brukar vara skickliga på att stänga ner och så skapar vi inga målchanser. Men nu gör vi ändå det. Ett styrkebesked som var kul att se.

Hyllar Läck och hans lagkamrater

I mål hade Tre Kronor debuterande Eddie Läck som ganska tidigt fick kapitulera och inte hade världens bästa inledning i seniorlandslaget men visade ändå en hel del.

– Tuff start för honom men han har inte stått på ett tag. Men det är alltid skönt som målvakt att vinna första matchen när det blir ett nytt lag eller landslagsdebut. Just när du kommer in i en ny situation och få börja med en seger, säger “Poppe” och fortsätter:

– Då blir man lite större automatiskt. Han visade ett lugn och samtidigt lite kampvilja i mål.

En spelare som klev fram i torsdags var assisterande lagkaptenen Gabriel Landeskog och Popovic är inte sen att hylla hans insats. Samtidigt så slår han även ett slag för Victor Hedman.

– “Gabbe” tyckte jag var kul att se. Inte bara för att han avgjorde men han står för någonting. Han kan både trixa litegrann och har det hör fysiska. Alltså att köra över någon samtidigt som han gör mål.

– Hedman tycker jag att han också kom in utan att behöva någon startsträcka utan varvade upp direkt. Det va kul att se.

Nylander på väg in – eller?

En som ryktats vara på väg att ansluta till truppen inför VM är Torontos William Nylander. Dock är backcoachen Popovic inte jätteöppen om situationen.

– Jag tror att han vill spela. Men det är en forward och “Garpen” (Johan Garpenlöv) har den kontakten. Jag tror att William vill spela men jag har inte pratat med honom. Vi får vänta och se.

Två spelare fick lämna truppen igår, Richard Gynge och Pär Lindholm. Detta eftersom att Jonas Brodin (Minnesota), Marcus Krüger (Chicago) och William Karlsson (Columbus) flugit med till Tjeckien.

– Jag gillar Pär, han har gjort en bra resa. En pålitlig kille som är på jobbet varje dag. Nu blir det ju tuffare konkurrens med NHL-killarna som vill spela VM.

Är med mot Tjeckien och Finland

Krüger, Karlsson och framförallt Brodin kom in sent i veckan och spelade därmed inte mot Ryssland men är aktuella i eftermiddag mot Tjeckien.

– Lite körigt för grabbarna tyckte vi. “Brodda” (Jonas Brodin) kom under Rysslands-matchen, han såg andra och tredje perioden så han hade inte hunnit även om vi velat.

– Krüger och William var med på något pass och det blev lite för körigt men är med de kommande två matcherna.

Annonser

Kommentarer

Kommentarer