LEBISCH: Tre Kronors OS-lag – han blir skrällen

Tiden tickar och hockeysäsongen är i full rullning. Med ett vinter-OS i februari och ett NHL som vägrar släppa sina spelare till hockeyturneringen ligger det svenska hoppet hos spelare från de europeiska ligorna.

Jag har gått igenom samtliga trupper i de största ligorna i Europa och tagit ut ett, i mina ögon, potentiellt OS-lag. De flesta spelarna hämtar jag i KHL, medan spelare från NLA och SHL fyller ut de resterande platserna. Tre målvakter, sju backar, fyra centrar och tio ytterforwards – samt tre bubblare på varje position – är uttagna. En av backarna har aldrig gjort en landskamp, men var en avgörande faktor i svenska mästarnas försvar under fjolårssäsongens slutspel.

Målvakter:
Viktor Fasth (Växjö Lakers)
Jhonas Enroth (Dynamo Minsk)
Henrik Karlsson (Barys Astana)

Viktor Fasth är förstamålvakt i mina ögon, men sin stora rutin från diverse VM-turneringar. Jhonas Enroth, som också har några VM på CV:t, är en perfekt back-up – medan Henrik Karlsson får rycka in i nödfall.

Bubblare: Oscar Alsenfelt, Linus Söderström, Jonas Gustavsson.

Backar:
Patrik Hersley (SKA St. Petersburg)
David Rundblad (SKA St. Petersburg)
Magnus Nygren (HC Davos)
Henrik Tömmernes (Genéve-Servette HC)
Daniel Rahimi (Växjö Lakers)
Christoffer Persson (HV71)

Sverige är världsledande när det kommer till offensiva backar. Patrik Hersley och Magnus Nygren har skott i världsklass. David Rundblad och Henrik Tömmernes är skridskoskickliga spelfördelare som kan utmana framåt, medan Daniel Rahimi och truppens skräll, Christoffer Persson, är rejäla pjäser i försvaret. Med risk att få ”för mycket av det goda” är offensiva supertalangen Rasmus Dahlin enbart bubblare.

Bubblare: Mattias Bäckman, Rasmus Dahlin, Niclas Burström.

Centrar:
Anton Lander (AK Bars Kazan)
Andreas Engqvist (Djurgårdens IF)
Johan Ryno (Färjestad BK)
Joel Lundqvist (Frölunda HC)

Centersidan ser stabil ut och är den mest SHL-dominerade lagdelen. Anton Lander kan vara vår bästa center utanför NHL, medan Andreas Engqvist och Johan Ryno gör riktigt bra ifrån sig i SHL såhär långt. Joel Lundqvist är även han självklar med sin rutin och sitt ledarskap. Johan Sundström, som jag satt som bubblare, har varit skadedrabbad under säsongsinledningen och är därav ett frågetecken.

Bubblare: Johan Sundström, Mattias Sjögren, Patrik Zachrisson.

Ytterforwards:
André Petersson (Avangard Omsk)
Linus Omark (Salavat Yulaev)
Richard Gynge (Traktor Chelyabinsk)
Oscar Möller (Skellefteå AIK)
Dick Axelsson (Färjestad BK)
Dennis Everberg (Avangard Omsk)
Viktor Stålberg (EV Zug)
Robert Nilsson (ZSC Lions)
Fredrik Pettersson (ZSC Lions)
Joakim Lindström (Skellefteå AIK)

Den svåraste lagdelen att ta ut, eftersom det finns så otroligt många spelare att välja bland. Här spelar erfarenhet en stor roll och enbart tre SHL-spelare tar plats. Skellefteåduon Joakim Lindström och Oscar Möller är givna, medan Färjestads Dick Axelsson är en joker. Fredrik Pettersson, Robert Nilsson och Viktor Stålberg är poängmaskiner i Schweiz, medan resten håller en hög nivå i KHL.

Bubblare: Alexander Bergström, Simon Önerud, Carl Klingberg.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN