Landeskog har målet klart: ”Ska tillbaka till Kungsan”

0
317
Foto: Bildbyrån

Gabriel Landeskog är lagkapten i NHL-laget Colorado. I Tre Kronor är han i årets VM assisterande kapten. På CV:t har han ett VM-guld och ett OS-silver.

Tre Kronor har under veckan samlats i Stockholm. En trupp som ska spela VM om en vecka och innan dess ska spela Euro Hockey Tour-turneringen Carlson Hockey Games. Den första matchen spelades mot Ryssland på Hovet igår. Hockeybladet har träffat Stockholmaren och den Tre Kronors assisterande lagkapten Gabriel Landeskog.

Tillbaka på hemmaplan

”Gabbe” var igår tillbaka på Hovets is för första gången sedan NHL-lockouten säsongen 12/13. Då spelade han med Djurgården i HockeyAllsvenskan. Han har fina minnen från senaste gången han spelade med Tre Kronor på hemmaplan. Då blev det VM-guld i Globen 2013.

– Det kändes jättebra, det var kul att vara tillbaka. Om man bortser från VM 2012 och 2013 är det inte ofta man får spela på hemmaplan framför vänner och familj, säger han och fortsätter:

– Hur kul som helst att vara hemma, tillbaka i Stockholm och här med landslaget. Det är alltid en ära att spela med Tre Kronor.

Laget före jaget

24-åringen och hans lagkamrater slog igår Ryssland efter förlängning. Och vem var det som klev fram om inte assisterande lagkapten Landeskog. Han avgjorde matchen med en fin backhand och hade även en assist.

– Det var skönt men oavsett om man gör mål eller inte så är det många som gör ett riktigt grovjobb där ute. Kolla på de som är ute i boxplay, de river, sliter och gör det i det tysta.

– Det är inte VM ännu men det var viktigt att få en vinst ändå.

”Gabbe” glad att få bidra 

Utöver poängen var han en av de som klev fram med hög intensitet och fysiskt spel. Forwarden gick i bräschen och visade verkligen vägen.

– Det är ju en laginsats men det är kul att få vara med och bidra offensivt. Kul att få vinna på hemmaplan.

Det fysiska spelet är helt enkelt en del av Landeskogs spelstil, något som ofta kallas osvenskt men som vi blivit vana vid nu.

– Det kommer naturligt, så att jag kommer in i matchen och känner att jag bidrar och river upp energin i laget. Sen här på hemmaplan, så att vi får med oss publiken.

– Det är en del i mitt spel.

Dubbla pass första veckan

Landslaget samlades i början på veckan och har kört dubbla pass tisdag och onsdag. Både för att komma igång och för att lära känna varandra när man kommer från olika håll.

– Det har känts bra och är kul att få lära känna varandra. Många här känner varandra sedan tidigare. Vi snackade om att det är viktigt att vi kommer ihop som ett lag. Så att vi hittar kemin både på och utanför isen, säger ”Gabbe”.

Passen så här långt har varit bra och det har kryllat av NHL-stjärnor på Hovets is i veckan.

– Vi har haft några bra träningar. Nu gäller det att vi fortsätter att vara ödmjuka och jobbar på. Det var skönt med en vinst.

Ser framemot VM

Om en vecka inleds VM i Köln och i premiären ställs Tre Kronor mot just Ryssland. Gabriel ser verkligen framemot att få komma igång med VM när det inte blev slutspel på andra sidan Atlanten med Colorado.

– Det ska bli skitkul, hur roligt som helst att få komma dit och känna pulsen i Köln. Det har varit en tung säsong både för laget och individuellt. Det ska bli kul att få spela viktiga matcher.

– Det känns bra att få dra igång.

Har målbilden klar

Sist han spelade VM blev det guld och firande i Kungsträdgården. Målbilden har han alltså klar sedan tidigare. På Twitter uppmärksammade han tidigare i veckan sina följare om den öppna träningen på Hovet och använde taggen ”#kungsan”.

– Målet är att vi ska tillbaka till ”kungsan” med ett guld.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 20 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.