Joakim Nordström om VM-drömmen och att komma hem

Han har redan vunnit Stanley Cup men fick tyvärr lämna Chicago. Nu får den tidigare AIK-talangen komma hem och spela på hemmaplan igen inför VM.

Joakim Nordström är från Tyresö utanför Stockholm, spelade om junior i AIK och kom upp tidigt i A-laget. Sedan har han hunnit slå igenom och nått framgångar i juniorlandslagen. Efter att han tagit nästa steg som hockeyspelare blev det USA, Chicago och NHL. Där blev det två säsonger och en Stanley Cup-titel som 23-åring. En av följderna var kampen mot lönetaket och Nordström offrades. Sedan dess har de blivit två säsonger i Carolina Hurricanes.

Första gången för ”Jocke”

Han har var med vid JVM-guldet 2012 och har även ett silver från U18-VM tidigare men detta är första gången han representerar Tre Kronor. Det var en stolt ”Jocke” som tackade ja till VM.

– Jag blev självklart väldigt glad och ärad att bli tillfrågad. Sedan handlade det bara om hur kroppen kändes, säger Nordström när Hockeybladet möter honom efter en träning på Hovet.

Joakim Nordström om VM-drömmen och att komma hem
Foto: Bildbyrån

Efter en lång NHL säsong kände han efter och kollade med Carolinas läkarteam för att få godkännande om spel med Tre Kronor. Sedan var det inga tveksamheter.

– Jag tog någon dag där för att ladda om och det var självklart att tacka ja, så länge jag blev fick ”ja” från vårt läkarteam, förklarar ”Canes” nummer 42.

Lugna första dagar

De inledande dagarna med landslaget, som samlades i början på veckan, har varit lugna. Det har inte varit några större förberedelser under den första tiden. Men ikväll inleds matchandet inför VM. Det är Ryssland som gästar på Hovet.

Har ni gått igenom något speciellt?
– Nej inte än. Det har handlat om att komma igång och känna på grejerna, säger han och fortsätter:

– Det blir mer i framtiden. Inför VM med spelsystem och så.

Någon speciell roll har han inte hunnit få några indikationer på under landslagsledningens kontinuerliga kontakt med spelarna i Nordamerika.

– Vi har inte gått in så mycket på detaljer och roller. Vi har haft lite kontakt under säsongen med ”Garpen” (Johan Garpenlöv), ”Poppe” (Peter Popovic) och (Rikard) Grönborg, förklarar 25-åringen.

Revansch är ordet

Efter att ha missat slutspelet på andra sidan Atlanten ser Carolina-forwarden, som även har lagkamraterna Victor Rask och Elias Lindholm med i truppen, VM som en chans till revansch.

– Känslan att man inte gick till slutspel dämpar en lite men man är revanschsugen. Det här ska bli grymt!

Spelare efter spelare har kommit under veckan men Nordström var med sedan samlingens början redan i måndags.

– Träningarna har varit bra. Perfekt att komma igång när man haft uppehåll på en vecka.

Får komma hem till Hovet

I AIK spelade han center och hade nummer 13. Nu är det andra tider. Men han återvänder

Joakim Nordström om VM-drömmen och att komma hem
Foto: Bildbyrån

nu efter fyra år till Hovets is för att spela för den svenska publiken igen ikväll när Ryssland väntar.

– Kul att få komma hem till det här. Det var längesen jag spelade här och sedan att få spela i sin hemstad. Att få göra det framför de svenska fansen, vänner och familj. Det ska bli kul.

En dröm som går i uppfyllelse

Efter helgens landskamper är det sedan fullt fokus på VM i Köln med start i slutet på nästa vecka. Då är det just Ryssland som står för motståndet i VM-premiären.

– Det ska bli riktigt roligt. En dröm man haft sedan man var väldigt liten, jag ser verkligen fram emot det.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN