Sporter att hålla ögonen på som hockeyfantast

Hockey har enligt utsago spelats sedan 1500-talet då en sport som i vart fall liknade dagens hockey uppstod i Nederländerna. Andra rapporter visar på att den allra första ishockey-matchen i historien spelades i Montreal, Kanada, först 1875.

Det dröjde dock till 1920-talet då sporten gjorde genomslag och vann popularitet på den internationella arenan i samband med att sporten introducerades i sommar-OS. Inledningsvis räknades USA och Kanada som framstående hockeynationer. Idag har Sverige, Ryssland och Schweiz sållat sig till skaran av välrenommerade hockeyländer med legendariska spelare som Börje Salming, Mats Sundin, Alex Ovechkin och Igor Larionov och nu på senare tid stjärnskott som Mika Zibanejad och Nicklas Lidström.

Under säsongen 2019 var 99 svenskar med i NHL, bland annat backen Andreas Englund som spelade för Ottawa Senators och centern Kevin Stenlund för Columbus Blue Jackets, något som innebar ett nytt mäktigt rekord. Enligt Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv ska vi vara stolta över hur vi utbildar ishockeyspelare i Sverige samtidigt som vi måste vara fortsatt nyfikna och proaktiva och utveckla fler duktiga forwards, målskyttar och målvakter. Med allt detta sagt kvarstår dock en rejäl nackdel med ishockey – det är en säsongsbetonad sport som man endast kan utöva och titta på under en begränsad tid på året. Hockeyfantasten måste därför se sig om efter annan idrottslig underhållning ibland. I den här artikeln delar vi med oss av våra tips.

Landhockey som näst bästa alternativ 

Landhockey är en sport som i mångt och mycket liknar ishockey eftersom den förra också spelas med klubba (dock med boll istället för puck). Sedan 1920 är sporten ett permanent inslag i OS och spelas idag i hela 150 länder runt om i världen. Du som är sugen att kika kan hålla ögonen på de största mästerskapen, OS och VM samt europeiska klubbmästerskap. Sporten har en hel del framstående spelare och spelas även av damlag. I det senare avseendet kan bland annat Fatima Moreira de Melo nämnas som representerat sitt land Nederländerna i såväl Women’s Hockey World Cup som Champions Trophy.

Surfmästerskap

Sporter att hålla ögonen på som hockeyfantast
Foto: Pixabay

Inget ligger väl längre bort från hockey än vågsurf. Sporterna äger rum i helt olika element men har fler beröringspunkter än vad man kan tro vid första anblick. Bägge kräver precision, kondition och styrka, och bägge förlitar sig på vatten även om det inom ishockey krävs att H2O fryser till is först. 2019 slog Falubon Emmy Wilén som till dagligdags är bosatt på den spanska ön Teneriffa svenskt poängrekord under de europeiska surfmästerskapen i Portugal. Målet för Wilén är att tävla för Sverige i OS i samband med att surfing görs till en OS-sport. Den som får mersmak för sporten kan även kolla in World Surf League där surfproffs som John Florence och Italo Ferreira Brazil briljerar i de höga vågorna. Är du sugen på att se surf live behöver du inte ta dig särskilt långt, Lofoten Masters lanserades för första gången 2007 och är idag en internationell tävling med deltagare från hela världen. 2017 stod svensken Timothy Latte som vinnare i den norska surftävlingen där han tog våg efter våg i arktiskt vatten med en temperatur på runt tio grader.

Handboll

Sporten kan spelas såväl inomhus som utomhus och syftar till att spela in bollen i motståndarlagets mål. Den mest grundläggande regeln i handboll är att man endast får ta tre steg med bollen innan man studsar, passar vidare eller gör mål. Precis som i hockey är det inte individen som är i fokus för att vinna utan kollektivet, spelare måste samarbeta på en plan där det inte sällan råder högt tempo och tuffa tag.

Enligt Europeiska handbollsförbundet (EHF) spelas OS-kvalet till Tokyo under våren 2021 och de svenska landslagen i handboll (både dam- och herrlaget) har därför chans att vinna guld i Japan nästa sommar om saker går väl. Något som idrottsfantasten helt klart bör anteckna i kalendern över viktiga idrottsevenemang att hålla ögonen på.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN