Speltips inför SHL och NHL – Hur fungerar det?

Många av oss som älskar ishockey älskar även sportbetting och brukar satsa pengar på matcherna för att öka spänningen ytterligare. Många tar även hjälp av spelexperter och deras speltips inför matcherna för att öka chanserna att vinna men hur fungerar det egentligen? Hur gör de för att ta fram sina speltips? 

Vi på Hockeybladet.nu har tagit ett snack med Thomas Mäkitalo från Dagensbetting.se som jobbar med att ta fram speltips från bland annat SHL och NHL för att se hur det fungerar.

Sportbetting är väldigt populärt i Sverige och där är ishockeyn väldigt stor även om fotbollen med draghjälp av Stryktipset är större.

De ligorna som flest spelar på är SHL samt NHL men frågan är hur tar de fram sina speltips inför matcherna?

– Det är en kombination av ren data och en lång erfarenhet av betting och oddssättning. Vi har en modell som är baserad på statistik som tar fram ett grundvärde hur vi värderar de olika lagen. Den värderingen justerar vi sedan manuellt med de faktorer som vår modell inte har koll på som till exempel om ett lag saknar en viktig spelare eller om de fått kort vila jämfört med det andra laget, säger Thomas Mäkitalo från Dagensbetting.se med över 10 års erfarenhet av betting på frågan om hur de tar fram sina speltips till SHL.

En annan populär liga är NHL och där fungerar det lite annorlunda.

– När det kommer till NHL kan modellen byggas ut ytterligare då betydligt mer statistik finns tillgänglig. Är det något de kan borta i USA och Kanada är det statistik. Det betyder att den värdering som modellen tar fram inte behöver lika mycket manuell justering även om det givetvis även görs där, fortsätter han angående deras speltips från NHL.

– Även SHL har blivit bättre på att publicera mer statistik men de är inte i närheten av NHL på den fronten.

Årets SHL-säsong dras även med en annan stor skillnad jämfört med tidigare säsonger. Det är den första säsongen att spelas helt utan publik vilket givetvis måste vägas in.

Vem vinner SM-guldet till våren?

Vilket lag tror de på Dagensbetting.se kommer gå hela vägen och vinna SHL den här säsongen då?

– Det här är en otroligt svår säsong att tippa en slutvinnare i. Vem är egentligen bäst under våren? Flera väntade topplag som Luleå och Frölunda blandar till exempel extremt starka perioder med väldigt djupa dalar. Beror det på Corona eller vad spelar in här? Det ojämna spelschemat med uppehåll? Måste vi plocka ut en vinnare redan nu i december säger vi Rögle som visat den klart högsta lägstanivån men de högsta topparna har nog varit i Luleå och Frölunda, säger Mäkitalo.

Men de publikfria säsongerna har öppnat för många skrällar i andra ligor och sporter. Kanske får vi se något liknande i SHL mot våren? Ser vi till fotbollsligorna ute i Europa toppas de i skrivande stund av Lille i Frankrike, AC Milan i Italien och Atlético Madrid i Spanien. De väntade storlagen som PSG, Juventus och Real Madrid/Barcelona har alla tagit kliv tillbaka.

Om det beror på publikfria matcher eller Corona är svårt att säga men även här hemma i Sverige toppas SHL något oväntat av Rögle även om de varit starka de senaste säsongerna. Kan de eller någon annan outsider som Örebro eller Skellefteå nå hela vägen mot våren?’

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN