Vi har haft en av de jämnaste säsongerna på länge i SHL och grundserien har varit oviss in i det sista. Men hur viktig är egentligen grundseriesegern? Vi har gått tillbaka i historien och sett hur värdefull en serieseger egentligen är för fortsättningen i slutspelet.

2017/2018, Seriesegrare var Växjö, SM-guldet vanns av Växjö

Det här var en säsong då Elias Pettersson gjorde lite vad han ville med en av världens tuffaste hockeyligor och seriesegern för Växjö var överlägsen och självklar. I slutspelet blev det inte mycket sämre. 4–1 i matcher mot Brynäs följdes upp av 4–0 mot såväl Malmö som Skellefteå i finalen. Sällan har ett lag dominerat en säsong som Växjö gjorde 2017/2018 och SM-guldet var tryggt i hamn.

2016/2017, Seriesegrare var Växjö, SM-guldet vanns av HV71

Kanske inte samma dominans av ett och samma lag som vi skulle komma att se året efter men i stället var det en småländskt dominerad säsong vi fick se av SHL. Om säsongens grundserie var jämn så var den här om möjligt ännu jämnare med fyra lag inom fyra poäng och på toppen återfanns Växjö. Men det blev respass redan i kvarten efter förlust med 4–2 i matcher mot Malmö, samma lag ställdes de blivande mästarna och serietvåan HV mot och vann med 4–1 i matcher. I finalen vann de sedan en jämn serie mot Brynäs med 4–3.

2015/2016, Seriesegrare var Skellefteå, SM-guldet vanns av Frölunda

111 poäng, så många tog Skellefteå i grundserien och även om blivande mästarna Frölunda skuggade på 104 är det en imponerande stor poängsumma. Lekande lätt slog de ut HV71 med 4–0 i kvartsfinalen för att sedan traggla sig förbi Växjö med 4–3 i semin. I finalen blev det dock ett abrupt och brutalt stopp för de senaste årens suveräner SAIK som föll med 4–1 i matcher mot Frölunda.

2014/2015, Seriesegrare var Skellefteå, SM-guldet vanns av Växjö

De vann inte alltid guld men Skellefteå var, och är i viss mån fortfarande, givna i SHL:s toppskikt. Grundserien vann de och efter 4–0 mot Brynäs och 4–1 mot Linköping i kvarten respektive semin trodde de nog att SM-guldet var så gott som deras. Då kom de blåorangea virvelvindarna från Växjö och spelade hem klubbens första SM-guld någonsin. 4–2 i matcher och ett historiskt guld var ett faktum.

2013/2014, Seriesegrare var Skellefteå, SM-guldet vanns av Skellefteå

Det här var en av de där säsongerna när allt bara flöt på västerbottningarna och inget kunde stå i vägen för deras slutmål. Grundserien vanns med nio poängs marginal och 4–1 mot HV71 följdes av samma siffror mot Linköping. I finalen blev dominansen ännu tydligare när femman Färjestad utklassades med 4–0 i matcher.

2012/2013, Seriesegrare var Skellefteå, SM-guldet vanns av Skellefteå

På den tiden då SHL var Elitserien, minns ni den? Det gör Skellefteå AIK utan minsta tvekan i alla fall, det skulle bli en säsong att minns för dem – igen. Det var sisa säsongen då Elitserien hette Elitserien och slutspelet var utformat som det var då. Grundserien kammades hem av SAIK med tolv poäng ned till tvåan och med ett slutspelsfacit på 4–0, 4–1, 4–0 (Mot Brynäs, Linköping och Luleå) var guldet inte så mycket att orda om.

Så frågan är vad som händer nu. Färjestad och Luleå kommer kanske gå en tuff kamp om guldet men med en så jämn säsong kan vad som helst hända. Vill du spela på slutspelet så har Betsson, som är huvudsponsor till SHL, de bästa oddsen inför matcherna.

Kommentarer

Kommentarer