SHL 17/18: Blandade åsikter som säsongsstarten

Glädjen över att den svenska hockeysäsongen hade börjat igen blev inte långlivad. Efter de första matcherna kom kritiken om att ligan var ”tråkig” och att den snabbt hade fallit in i ett serielunk som inte kommer att bjuda på mycket spänning. Men det är ännu tidigt på säsongen och det är fortfarande mycket som kan hända.

Serieledarna Färjestad har gått in och gjort sin bästa start på 23 år. De ligger på samma poäng (i skrivande stund: 14 poäng) som tabelltvåan HV71, men de har en större målskillnad. I tabellens botten hittar man Rögle som, innan de vann Skånederbyt mot Malmö Redhawks, inte hade vunnit en enda match. Oavsett vad skeptikerna hävdar så verkar det, i alla fall inte just nu, som att det kommer att bli en tråkig hockeyhöst.

SHL 17/18: Blandade åsikter som säsongsstarten
(”SHL” (CC BY 2.0) tagen av erik-edgren.)

Målregn i Skånederby

Det är svårt att förutspå vilka som kommer att gå vidare till slutspelet och topp 5 (Färjestad, HV71, Växjö, Djurgården och Malmö) är alla passande kandidater. Istället läggs fokus på SHL odds för matchresultat, periodresultat, antal mål och andra matchspecialare. Just hur många mål det kommer att bli i varje match har alltid varit ett spännande ämne, och det var nog ingen som förutsåg målregnet i Skånederbyt mellan bottenlaget Rögle och femteplacerade Malmö Redhawks.

Bottenlaget hade innan matchen endast gjort 3 mål, och efter matchen kunde de stoltsera med totalt 11 mål. Matchen slutade 8–7 och i varje period fick publiken se en målexplosion från båda sidor. Edwin Hedberg stod för ett hattrick med 3 mål och publiken var helvild. Det var ett besviket Malmö som lämnade Lindab Arenan som, trots sina 7 mål, ansåg att de hade släppt in alldeles för många chanser och tagit deras chans till vinst för givet.

SHL 17/18: Blandade åsikter som säsongsstarten
(“Mora vs Leksand” (CC BY-SA 2.0) tagen av Arild Vågen.)

Allvarligt skadeläge

Frölunda ligger på en tionde plats och har inte haft den bästa starten på säsongen. På bara 4 spelade matcher har 5 spelare skadats och fått avstå från både matcher och träningar. De flesta har lindriga, eller okända, skador och tros vara tillbaka på isen inom kort. Men för Pathrik Westerholm ser det mörkare ut då det verkar röra sig om en knäskada. Som tur är har klubben ett juniorlag redo att hämta spelare ifrån och Oliwer Fjellström, Jesper Emanuelsson och Pontus Andreasson får återigen chansen att visa upp sig. Debuterar i SHL för i år gör även Lias Andersson och Carl Grundström.

Tajt spelschema

Det är inte lätt att få ihop ett spelschema som passar alla lag, något som framför allt Mora fick uppleva i början av oktober. Laget spelade två matcher mot Färjestad med 20 timmars mellanrum, och båda matcherna slutade med förlust. Tränaren Mattias Karlin påpekade det tajta spelschemat efter matcherna, men sa samtidigt att alla spelare hanterar en sådan situation olika. Klagomålet fick senare kritik och några menade att man i NHL har ett ännu tajtare schema, så en 20 timmars paus (en gång) mellan två matcher borde inte vara något att klaga på.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN