Roliga och inspirerande hockeycitat

0
1781
Foto: Bildbyrån

Det är roligt att prata om hockey och ännu roligare att gå igenom uttalanden från spelare, coacher och expertkommentatorer. Det sägs ju att sport är mycket mer än den fysiska insatsen. Det mentala kommer att få stor betydelse för hur det går.

Alla sporter har spännande sportcitat som kan vara inspirerade eller bara humoristiska. Men frågan är om inte hockeycitaten är lite extra mysiga. Här är några som du kanske har hört förr men som tål att upprepas. Vi börjar med humor…

Roliga hockeycitat

Det heter ju att ett gott skratt förlänger livet så lev lite längre efter att ha läst dessa kommentarer från hockeyvärlden:

Christer Abrahamson som är både spelare och tränare har sagt:

“Kom igen grabbar, de har också en dålig målvakt!”

En annan klassiker från Christer är:

“Då sa jag till domaren på ren svenska – go home!”

Det där med språk kan bli lite besvärligt. Och inte bara att hålla reda på vad som är svenska och vad som är engelska. När hockeyspelaren Per Ledin skulle visa att det var nog, blandade han ihop det lite. Han sade:

“Nu är rottet mågat”

Ibland blir det väl personligt när tränare försöker inspirerar sina spelare. Niklas Wikegård som är både hockeytränare och expert ska ha sagt:

“Dags att skrapa bort nagellacket nu grabbar!”

Precis hur han hade tänkt sig att de skulle skrapa bort nagellacken och på vem vet vi inte. Men bara av att tänka på den saken kan man ju börja småle.

Ibland är det rena rama självklarheter sagda på lite märkliga sätt som skapar äkta hockeyhumor som vi sedan aldrig glömmer bort. Bosse Berglund, spelare och sportkommentator, bestämde sig för att beskriva ett möjligt mål på följande vis:

“Sätter han den i nättaket är det mål!”

Det säger du inte Bosse…

Det är inte bara svenska spelare och tränare som säger roliga saker när det blir dags för hockey. Det finns också några klassiska citat om sporten som är internationella och som går att översätta till svenska med bibehållen humor.

Vet du till exempel varför hockeyspelare har nummer på tröjan? Det beror på att man inte alltid kan identifiera kroppen med hjälp av tänderna. Ett annat sätt att beskriva sporten hockey på är konståkning i ett krigsdrabbat område.

Det finns en hel del citat som har med den våldsamma sidan av hockey att göra. Det är inte så konstigt. En del menar ju att hockey rentav är en livsfarlig sport! Det är något som följande citat väl beskriver:

“Ge blod. Spela hockey!”

Eller varför inte detta citat som beskrivning av sporten hockey som Paul Gallico har myntat:

“Ett snabbt spel med kroppskontakt som spelas av män med klubbor i händerna och knivar på fötterna.”

Jim McKenny har sagt att hälften av hockeyspelet är psykiskt och den andra hälften psyko. Jim Murray menar att hockey är mord på is medan Brad Park säger att hockeyspelare i NHL får näsoperationer hela tiden utan att ens behöva åka till sjukhuset!

Internationella visdomar om hockey

Men allt är inte humor och gapskratt när det kommer till citat om hockey. Det finns en hel del visdomar att hämta från personer från hockeyvärlden som delar med sig av sina observationer med citat.

Brian Burk kommenterade The Leafs framgång med följande ord:

“Ibland måste du göra jobbet och duka bordet och så får någon annan äta måltiden”

Vissa citat visar passionen för sporten. Det är inte känt vem som har sagt följande men det är uppenbarligen en person som verkligen älskar hockey:

“När helvetet fryser till is kommer jag att spela hockey där med.”

En annan okänd person ska ha sagt att hockeyspelare kan gå på vatten. Det vittnar om en närmast religiös känsla för sporten. Liksom detta citat:

“Hockeyspelare har eld i sina hjärtan och is i ådrorna.”

Citat som kan inspirera vem som helst

Du måste inte vara inbitet hockey-fans för att bli inspirerad av hockeycitat. Ta till exempel det engelska uttrycket “Actions speak louder than your coaches.” (Handlingar säger mer än dina coacher) Du kan byta ut coacher mot föräldrar, lärare eller vad som helst och bli inspirerad av den hockeyvisdomen.

Ett vackert och inspirerande citat som nästan låter som poesi översatt från engelska:

“Att spela är bra,

Att vinna är bättre,

Men att älska spelet är bäst av allt!”

Vem som har skrivit detta lilla poem är inte känt, men visst kan det ge inspiration för vem som helst.

Eric Lindros är en kanadensisk hockeyspelare med svenskt påbrå som har sagt (fritt översatt):

“Det är inte nödvändigtvis den tid du lägger ner på träning som spelar roll, det är vad du gör under träningen som får betydelse.”

Mer motivation med fina ord

Motivation är ett nyckelord inom hockeyn och spelare behöver coacher som vet hur man motiverar. Men det finns också spelare som säger saker som kan motivera andra att jobba hårdare.

Wayne Gretzky har sagt:

“Den största komplimang som du kan ge mig är att jag jobbar hårt varje dag, att jag aldrig underpresterar.” Wayne har också sagt att vissa skejtar till pucken medan han skejtar dit där pucken ska vara. Samme man har sagt att du missar 100 % av skotten du aldrig tar. Det gäller alltså att våga satsa för att lyckas.

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

två × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.