OS kan ta efter omdiskuterade regeln

Regeln har funnits i NHL de senaste säsongerna och blivit ett hett samtalsämne. Nu kan OS ta efter den ständigt omdiskuterade regeln i Sydkorea 2018.

Efter två år av kontroversiella domslut och diskussioner om regeln ”coach’s challenge” i NHL är den på väg in i de internationella turneringarna. Flertalet länder har ställt sig positiva till att inför möjligheten till utmaningen av domslut i den kommande OS-turneringen.

OS kan ta efter NHL

Regeln som innebär att lagens tränare får möjligheten till att utmana domslut har funnits i NHL i två säsonger. Det innebär att lagen kunnat be om granskning på sådant som offside och målvakts-interference som lett till mål. Tidigare har en misslyckad ”challenge” kostat laget sin möjlighet att ta time-out, något som ändrats till kommande säsong. Istället drabbas laget av en utvisning på två minuter. Detta efter massiv kritik mot regeln. Trots allt så kan OS ta efter NHL och införa möjligheten till kommande vinter-OS.

– Vi ska konsultera de ligor som i nuläget använder sig av regeln och se hur vi på bästa sätt själva kan tillämpa den, säger René Fasel, IOK:s president, till kommitténs hemsida.

Sverige positiva till omdiskuterade regeln

Kritkem mot regeln har tidigare handlat om att det kan ta väldigt lång tid att granska situationerna. Millimeterbeslut i högfart ska tas snabbt på till exempel misstänkt offside och liknande.

– Vi tittar även på hur vi kan testa ett sådant system redan under landslagsuppehållen inför själva turneringen, säger Fasel.

Flertalet länder har ställt sig positiva till att införa regeln i landslagssammanhang. Däribland Sverige men även Kanada, Finland och Ryssland. Regeln har även diskuteras på inhemsk nivå i Sverige för SHL:s räkning men det hela anses för tidskrävande. Det skulle alltså innebära ännu fler videogranskningar likt de som diskuteras säsong efter säsong.

LÄS MER: SHL-spelaren tränade med superstjärnan: ”Fick mersmak”

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN