NHL Esport nyheter 2023

Esport har blivit en del av vardagen för många, med dygnet runt access till matcher och med möjlighet att spela på esport som exempelvis Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends of Dota 2.

Den totala bettingmarknaden för esport var värd strax över 10 miljarder kronor i 2022, med en förväntad CAGR på 13.7% de kommande åren. Esport växer så det knakar, med andra ord.

Men hur är det med sportspel? Precis som med vanlig sport är det fotboll som dominerar. Spelet FIFA hade uppemot 10 miljoner aktiva spelare i 2022, med dagliga aktiva spelare mellan 15,000-30,000 spelare i månaden. FIFA finns oftast tillgängligt för att spela på esport hos svenska spelbolag.

Detsamma gäller för NBA där titeln NBA2K är populärt, både som esport och för betting. NBA2K hade över 2 miljoner aktiva spelare som mest under fjolåret där betting inte erbjuds lika frekvent som i FIFA. När det kommer till ishockey esport har det inte tagit fart på samma sätt ännu det har varit få turneringar och få tillfällen att spela på NHL esport under åren. Det kan dock komma att ändras då NHL i samarbete med EA Sports gjort ändringar inför 2023.

Det här året, 2023, blir den sjätte säsongen för NHL esport. Och inför 2023 säsongen har man rebrandat NHL Esports ekosystem till EA Sports NHL 23 World Championship.

Nytt format för NHL esport

Säsongen 2023 har ett expanderat format när det kommer till turneringar och coverage, samt spelschemat. När det kommer till hårdvara har NHL esport stöd för Playstation 4, Playstation 5, Xbox One och Xbox Series X med både online spel och turneringar och finaler som spelas offline för respektive konsoll.

 

När det kommer till spelschemat har man förlängt säsongen till bättre matchar än den vanliga NHL-säsongen, som spelas mellan den 7:e Oktober 2022 till nångång Juni 2023. För NHL esport kommer turneringar och matcher att spelas mellan December 2022 till Juni 2023. En stor del av säsongen består utav NHL 2023 Online Open Play där spelare kan spela fritt över nätet, samt den mer avancerade Club Championship som du kan läsa mer om längre ned i den här artikeln.

De större NHL-turneringarna som spelas den här säsongen:

  • EA Sports NHL 23 World Championship (NA och EU tävlar)
  • EA Sports NHL 23 North American Console Finals
  • EA Sports NHL 23 North American Championship
  • EA Sports NHL 23 European Console Finals
  • EA Sports NHL 23 European Championship
  • EA Sports NHL 23 Club Championship

Som vi går igenom nedan så kvalificerar sig vinnare utav Club Championship till North American Championship. Spelare från Online Open Play kommer också kunna kvalificera sig till både Club Championship och North American och European Championship. Vinnare utav regionala Championships går sedan vidare till Console Finals där man slutligen får fram deltagarna till World Championship där en världsmästare slutligen koras.

Det är en liten chans att spela på esport tillgängligt för Online Open Play då dessa matcher är mer eller mindre anonyma med spelare från alla möjliga nivåer. Mer troligt är att du kommer kunna spela de större turneringarna vi listat ovan, speciellt console finals och World Championship. Just EA Sports NHL 2023 World Championship kommer att spelas i Juni i samband med den riktiga NHL Draften och NHL Awards. De två bästa spelarna från Nordamerika och Europa kommer att spela offline i Nashville i Juni, där vinnarna från vardera match från Nordamerika och Europa kommer att mötas i en final där världsmästaren slutligen koras. Turneringen har också en prissuma på $150,000, eller motsvarande 1,500,000 kronor.

32 nya turneringar genom Club Championship

Club Championship utgör en stor del av det nya formatet för NHL esport. Hela 32 nya turneringar läggs till på spelschemat. För dem som är bekanta med NHL så är 32 antalet lag som spelar i NHL. Det är detta som ligger till bakgrund för upplägget, där varje NHL-klubb kommer att arrangera en NHL esport turneringar som både har prispengar och automatisk kvalificering till North American Championship knockout round. Varje klubb har alternativen att arrangera antingen en offline turnering eller en online turnering, samt själva bestämma formatet på sin turnering.

Fler möjligheter att spela på esport

Att expandera till 32 klubbar och så många turneringar tillsammans med onlinespel är en milstolpe för NHL esport. Att satsningen täcker både Nordamerika och Europa gör att esporten får en global räckvidd som liknar andra mer framgångsrika speltitlar. Man kommer också att satsa på studioproduktioner via Twitch och YouTube Gaming. Satsningen kommer att förbättra integriteten för NHL esport vilket i sin tur ger mer förtroende för turneringarna som ökar chansen att det går att spela på esport hos svenska spelbolag.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN