Foto: Bildbyrån

Toronto Maple Leafs har inlett NHL-säsongen starkt och med runt 20 omgångar spelade tillhör laget toppen i Atlantic Division. En starkt bidragande orsak till detta är Auston Matthews. Men, frågan är om Maple Leafs kanske är lite för beroende av den 22-årige centern?

Gör mycket mål

Toronto Maple Leafs fans har varit ganska hårt prövade de senaste 10-15 åren då laget haft svårt att nå några större framgångar. Inte sedan 2004 har laget lyckats ta sig längre än första omgången i Stanley Cup och mellan 2006 och 2016 tog sig inte laget till Stanley Cup en enda gång. De senaste åren har det dock gått lite bättre för Maple Leafs. Tre år i rad har laget lyckats ta sig till Stanley Cup-slutspelet, dock har det varje gång blivit respass redan i den första omgången. De två senaste åren mot Boston Bruins, som både 2018 och 2019 vann med 4-3 i matcher.

Den här säsongen kanske det kan räcka längre för Maple Leafs då de har inlett säsongen starkt. Laget har vunnit nio av de första 19 matcherna och förlorat sex. Samtidigt har Toronto också gjort en hel del mål i inledningen på säsongen, hela 64 stycken, vilket innebär att de tillhör de lag som gjort flest mål i hela NHL såhär långt. Dock släpper Maple Leafs också in en hel del mål. På de första 19 matcherna släppte laget in 62 mål, det vill säga drygt tre insläppta mål per match, som innebär att Toronto ligger i topp även vad gäller den statistiken.

En anledning till att laget gör så många mål är att de också skjuter en hel del skott på mål, närmare bestämt 33,6 skott på mål per match. Detta placerar Toronto på 6:e plats i statistiken i antalet skott på mål per match. Leder skottstatistiken gör Los Angeles Kings med 35,6 skott på mål per match. Samtidigt får också Toronto en hel del skott på mål emot sig, 33,1 skott per match. Dock ligger Maple Leafs i topp vad gäller vunna tekningar. Laget vinner nämligen 52,8 procent av alla tekningar, vilket är tredje bäst av alla lag i NHL.

Att Toronto gör tillräckligt med mål för att hänga med i toppen av Atlantic Division och säkra en av tre direktplatser till Stanley Cup råder det ingen större tvekan om. Men, frågan är om det i längden är hållbart att släppa in så pass mycket mål som Toronto gör i dagsläget? Framför allt inte med tanke på att Atlantic Division är mycket jämn där endast ett par poäng kan innebära skillnaden mellan en andraplats och en femteplats.

Foto: Bildbyrån

Trots detta ser det ändå väldigt bra ut för Toronto Maple Leafs inför fortsättningen av säsongen, i alla fall om man ska lita till spelbolagen. Tittar man på odds hos 888 Sport ligger oddset för att Toronto ska ta hem Stanley Cup på 11.00. Det kan låta relativt högt, men med tanke på att endast Boston Bruins och Tampa Bay Lightning har ett lägre odds, 10.00, innebär detta att Maple Leafs får ses som en av favoriterna till att ta hem Stanley Cup.

Sexa i poängligan

Ska man lyfta fram en spelare i Toronto Maple Leafs starka säsongsinledning är det förstås forwarden Auston Matthews. 22-åringen, som gör sin fjärde säsong i Maple Leafs, är lagets bäste poängplockare med 25 poäng på de första 19 matcherna, varav 13 mål och 12 assist. Detta placerar honom på 6:e plats i NHL:s poängliga. Leder poängligan gör Edmonton Oilers tyske forward Leon Draisaitl med 34 poäng.

Auston Matthews är också en av de spelare som skjuter mest i hela NHL. Hela 77 skott såhär långt under säsongen placerar honom på en delad tredjeplats i statistiken över vilka spelare som skjuter flest skott på mål. Matthews har även en bra tekningsprocent med 55,3 procent vunna tekningar. Samtidigt har han en +/- -statistik på +9, vilket är bäst av alla spelare i Toronto. Hans speltid per match ligger på nästan exakt 20 minuter, vilket är mest speltid av samtliga forwards i Maple Leafs.

En stor tillgång som Auston Matthews har är att han knappt drar på sig några utvisningar. Hittills den här säsongen har han bara tvingats sitta fyra minuter i utvisningsbåset. Under hela förra säsongen drog han bara på sig tolv utvisningsminuter.

Foto: Bildbyrån

Det ska sägas att det knappast är förvånande att Auston Matthews nu blommat ut till en av NHL:s bästa spelare. Under de tre säsonger han spelat i Toronto har han i det närmaste öst in poäng. Såväl 2017/18 som 2018/19 låg poängsnittet på över en poäng per match. Nu verkar det dock som att Matthews tagit ytterligare ett kliv, vilket kan komma att betyda mycket för Maple Leafs. För i dagsläget finns det ingenting som tyder på att Matthews kommer att sluta ösa in poäng.

Krävs färre insläppta mål

Det går inte att säga annat än att Toronto fått en bra start på säsongen, men ska det hålla hela vägen krävs det förbättringar på ett par områden. Inte minst vad gäller antalet insläppta mål, som inneburit att Maple Leafs tappat en hel del poäng trots stort spelövertag.

Ett exempel är bortamatchen mot Chicago Blackhawks i början av november där Toronto trots fyra gjorda mål och hela 57 skott mot mål till slut ändå förlorade med 5-4. Kan Toronto hålla tätt bakåt aningen mer kommer laget inte ha några problem att ta sig till slutspel.

Samtidigt skulle även flera spelare än Auston Matthews behöva kliva fram, som till exempel lagets svenske forward William Nylander. Hittills har det blivit 15 poäng för den 23-årige svensken, vilket i och för sig inte är dåligt, men det känns som att det finns potential för mer. Förutom Willam Nylander spelar även Andreas Johnsson i Toronto. Den svenske forwarden har hittills under säsongen gjort 11 poäng.

För lagets coach Mike Babcock kanske det skulle vara en bra idé att lägga en del energi på att förbättra det defensiva spelet. Framför allt om laget tänkt sig att nå långt i Stanley Cup. Hur som helst ska det bli spännande att följa Torontos säsong och se hur långt det kan räcka i slutändan.

Kommentarer

Kommentarer