Foto: Bildbyrån

Nu när Hockeyallsvenskan och Svenska Hockeyligan (SHL) börjar är vi många som planerar att gå på så många matcher som möjligt. För många av oss är det självklart att se åtminstone några av hemmamatcherna live. En del åker till och med land och rike runt för att se lagets alla matcher.

Det är totalt 52 omgångar matcher för vart och ett av de 14 medverkande lagen i Hockeyallsvenskan och SHL. Varje lag möts två gånger på hemmaplan och två gånger borta. När hela serien har spelats blir det matcher mellan de två lagen som har högst placering i allsvenskan mot de två lagen med lägst placering i SHL. På så sätt avgörs vilka som flyttas upp från Allsvenskan, och vilka som flyttas ner från SHL. De övriga lagen får spela i en slutspelsserie, där de två lag med lägst placering riskerar att flyttas ner till Hockeyettan.

Det innebär alltså att det är 26 hemmamatcher för varje lag i Hockeyallsvenskan och SHL, så det kan bli dyrt att köpa biljetter till enskilda matcher då och då. Om du tänker gå på flera matcher kan det vara en bättre idé att köpa ett säsongskort.

Fördelar med säsongsbiljett

Det kan alltså bli mycket billigare per match, även om det innebär en större kostnad vid ett tillfälle. Om du planerar att gå på många matcher men inte har pengarna för tillfället, kan det faktiskt löna sig att låna pengar till säsongsplåten. Då behöver du inte heller oroa dig för slutsålda biljetter, eller glömma att boka biljett till en specifik match.

Dessutom brukar det ingå flera andra fördelar när du har en säsongsbiljett. Olika lag erbjuder olika typer av fördelar, vissa mer än andra. Ofta är det fler fördelar med en säsongsplåt i SHL än i Allsvenskan, men biljetterna dit brukar även kosta lite mer. Här är några exempel på olika fördelar som vissa lag erbjuder, förutom själva matchbiljetten:

  • Exklusiv matchinformation och tillgång till intervjuer med spelarna före match
  • Samma sittplats under hela säsongen
  • Fri parkering
  • Rabatter och/eller företräde i restauranger, barer och butiker
  • Signerade bilder
  • Laghalsduk
  • Egen entré

I vissa fall ingår det även en biljett till en utvald bortamatch, samt möjligheten att kunna ta med vänner till en utvald match där de endast betalar för serviceavgiften. Ibland kan du även ge bort enskilda biljetter till en vän, om du inte har möjlighet att gå på matchen själv.

Andra sätt att se matcherna

Men det är långt ifrån alla som vill gå och se matcherna live. En del föredrar att se dem hemma, antingen på TV eller online, eller på storbilds-TV på den lokala sportbaren. Dessutom kan du alltid följa alla hockeyhändelser på Aftonbladet Sport, eller få notiser och se matchen i mobilen. Oavsett om du vill gå och se matcherna live eller inte, har vi en hel säsong av spänning att se fram emot.

De 52 spelomgångarna i SHL avslutas den 12 mars, och sedan väntar slutspel. De 6 högst placerade lagen i tabellen kvalificerar sig direkt till kvartsfinal. Lag 7 till 10 får spela om de två sista platserna i kvartsfinalen, lag 11 och 12 är färdiga för säsongen, och lag 13 och 14 får kämpa mot topplagen i Hockeyallsvenskan för att hålla sig kvar till nästa säsong.

Kommentarer

Kommentarer