Det går uppåt för svensk damhockey och intresset ökar för varje år. Mycket tack vare det Damkronornas framgångar de senaste åren i OS och VM.
Det svenska damhockeylandslaget bildades 1989, men det är först på 2000-talet som laget och sporten har börjat få mer plats i media och även dragit till sig en större publik. Som en följd av den internationella trenden att öka uppmärksamheten för idrott med kvinnliga utövare, så ökar även intresset för damhockey i Sverige.
Det var även just på 2000-talet som framgångarna började för det svenska damlandslaget i ishockey eller damkronorna, som de också kallas. Under 1990-talet hade damkronorna som bäst slutat fyra i alla större mästerskap som VM och OS. Med det nya årtusendet kom nya framgångar och vid de olympiska vinterspelen i Salt Lake City 2002 lyckades Sverige besegra Finland med 2–1 och knipa åt sig en efterlängtad bronsmedalj. Den bronsmedaljen blev lite av en start på damkronornas popularitet. Då just detta OS var ovanligt medaljfattigt för Sveriges räkning, så hyllades hockeydamerna som hjältar.
Framgångarna har sedan fortsatt och vid vinter-OS i Turin 2006 blev landslaget historiskt genom att vara det första icke nordamerikanska damlag att nå en final i ett större mästerskap. Tidigare hade finalen varje gång stått mellan USA och Canada. Visserligen förlorades guldet, men damerna kom ändå hem med en historisk bragd och en silvermedalj.
Sen 2006 finns även ett juniordamlandslag för 18 år spelare. Det här är en viktig del i processen att hela tiden kunna rekrytera nya duktiga spelare till A-landslaget. På så sätt ökas också intresset för sporten som lockar till sig både nya spelare och åskådare. Även landets hockeyklubbar satsar på att rekrytera tjejer till klubbarna. Alla inom sporten är idag överens om att det rätta är att ge tjejer samma möjlighet som killar att få spela hockey.
Rekryteringen av tjejer som vill spela hockey ökar varje år. Förbundets egen hockeyskola hade under 2015 hela 31 procent fler tjejer än året innan och den siffran väntas stiga med att fler och fler klubbar erbjuder hockeyskola för tjejer. Elitklubbarna satsar allt mer på sina damlag och matcherna i den högsta serien får allt fler åskådare. Förra årets final mellan Luleå och Linköping slog alla rekord med över 4 000 personer i publiken.
2016 bildades en ny riksorganisation för damhockey, Svenska Damhockeyligan, SDHL. Ett stort steg uppåt mot att bredda elitsatsningen för en sport som är på frammarsch. Idag finns tre serier med riksserien i topp där tio lag spelar. En ny riksorganisation med tydligare stadgar är också ett sätt att försöka locka fler sponsorer.
Det är ett faktum att kvinnor tar allt mer plats inom idrotter som traditionellt sett varit väldigt mansdominerade. TV-kanaler tillägnar idag en väsentlig del av sina sportsändningar åt damsport. Svenska damlandslaget i fotboll är snart lika kända som herrarnas landslag, mycket tack vare damernas framgångar i internationella mästerskap. Kvinnliga boxare får idag nästan lika mycket uppmärksamhet som manliga. Även inom mer moderna och nyare sporter som e-sport, så som dataspel och poker, så tar fler kvinnliga spelare plats vid spelborden och idag finns det till exempel många pokerturneringar endast för kvinnliga deltagare. Att hävda att damsport är på frammarsch är nog ingen överdrift och det ska bli intressant att följa utvecklingen i framtiden.