Ingen turnering är större än OS

Inom ishockeyn finns det ingen turnering som är större än OS. Världens bästa spelare samlas för sitt landslag och detta är den enda turneringen där vi får se elitens elit göra upp.

Senaste OS i Sotji var inte stjärnorna med och det var en avslagen turnering. Men i OS i Peking kommer NHL-spelarna återigen att vara tillgängliga och det gör allting mer spännande, inklusive odds på nätet eftersom nationer som Kanada, Sverige och USA nu har chans att vinna.

Förra OS var det bara Ryssland som hade tillgång till sina bästa spelare men så är inte fallet nu längre. Vi hoppas givetvis på svenska framgångar nu när Tre Kronor kan samla alla sina världsstjärnor. Det kommer garanterat att bli en upplevelse utöver det vanliga för alla hockeyfans.

Blir det några andra nya sporter under OS?

Även om Esporten växer kommer det nog dröja innan csgo betting och andra sporter är möjligt att oddsa på. Istället är det hockeyn som blir det stora flaggskeppet under OS i Peking. Men sju grenar kommer att läggas till, bland annat freestyle big air, monobob och snowboardcross.

Sverige har vunnit OS i ishockey vid två tillfällen. År 1994 vann Tre Kronor i en klassisk turnering i Lillehammer efter en straffläggning där Peter Forsberg gjorde en berömd straff och Tommy Salo räddade sista straffen och kammade hem OS-guldet.

Det senaste svenska OS-guldet kom 2006 när Sveriges gyllene generation med Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström alla fanns med. Trion skulle också vara direkt avgörande i finalen mot Finland då det var dessa som låg bakom det matchavgörande målet. Under OS 2010, 2014 och 2018 gick det inte lika bra även om Sverige nådde final 2014. Men Tre Kronor räckte inte till mot Kanada den gången.

OS i Peking blir något extra

Med åtta er sedan senaste olympiska vinterspelen i hockey med NHL-stjärnorna kommer OS hockeyn i Vinter-OS garanterat locka enormt med intresse. Räkna med tittarrekord och ishockey i absoluta världsklass. Det är Kanada som är favoriter att vinna guldet. De har ett ruggigt starkt lag med några av världens absolut bästa spelare.

Men med tanke på hur de svenska spelarna presterar i NHL hoppas och tror vi på svenska framgångar. Sverige har dock inte presterat särskilt imponerande under senaste VM-turneringen men då var inte några NHL-spelare med alls.

OS Hockey historia

Det första tävlingen i ishockey under den olympiska spelen avgjordes faktiskt redan 1920. Men då var det i sommar-OS som turneringen arrangerades. Mellan 1920 – 1968 var den olympiska mästaren också per automatik världsmästare men detta ändrades 1968 då turneringarna började hållas separat.

Kanada är den nation som vunnit flest guld med sina nio stycken. De har också flest medaljer totalt med sina 16 medaljer. Sverige ligger på fjärde plats i medaljligan bakom Ryssland/Sovjet och USA. Tre Kronor har tagit två guld, tre silver och fyra brons. USA har också två guld varav ett av dessa är riktigt klassiskt då det kom i Lake Placid år 1960 i vad som beskrivs som den kanske största idrottssensationen någonsin.

Odds på hockey under OS i peking blir något extra

Det spelar ingen roll vilket hockey-land man är från. Den som vill oddsa på OS kommer ha utmärkta förutsättningar att göra detta. Svenskar kan njuta av Sveriges matcher men även norrmännen kommer kunna ta emot en norsk bettingbonus och få ut mer av sitt oddsande på ishockeyn under vinterspelen. Norge brukar som bekant ta medaljer även om de aldrig lyckats med detta i ishockey.

Det finns massor av marknader att upptäcka och för svenskarna blir det givetvis extra fokus när Tre Kronor spelar. Med tanke på att de bästa spelarna är med kommer vi garanterat få uppleva en turnering utöver det vanliga. Det är något vi är övertygade om.

Den svenska truppen

Vilka kommer då att få chansen att representera Sverige under OS? Tre Kronor har en stark uppsättning på målvaktssidan med Robin Lehner i Vegas Golden Knights, Jacob Markström i Calgary Flames och Linus Ullmark i Boston Bruins.

I försvaret har Victor Hedman varit den bästa backen i NHL de senaste åren och med sällskap av Dallas Stars John Klingberg, Vancouver Canucks Oliver Ekman-Larsson, San Jose Sharks Erik Karlsson och supertalangen som redan etablerat sig Rasmus Dahlin i Buffalo Sabres.

Bland forwards är det rutinerade Nicklas Bäckström, lagkaptenen för Colorado Gabriel Landeskog och andra superstjärnor som Filip Forsberg, Elias Pettersson, Mika Zibanejad och André Burakovsky. Lägg till William Nylander, William Karlsson och Jakob Silfverberg och det är förståeligt att Tre Kronor är en av favoriterna att vinna OS.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN